Dojadili su mu nesigurni poslovi i NEREDOVNA PLATA, i otišao je u PLANINU da čuva ovce! - Volim Podgoricu

Dojadili su mu nesigurni poslovi i NEREDOVNA PLATA, i otišao je u PLANINU da čuva ovce!

Smjestio se u kolibu koju je još 1935. sagradio njegov pradjeda na Sokolskim planinama, na nešto manje od 1.000 metara nadmorske visine. Poslednje četiri godine Radovan Popović iz sela Vrbić neprekidno živi u planini. U pitanju je čovjek u punoj snazi, star 36 godina, elektromehaničar po zanimanju.

Sredio je oronulu građevinu sa dvije prostorije i sad tu živi, ima stado od 60 ovaca i deset hektara zemlje, o kojima sam brine, prenosi RTV BN. Radio je svojevremeno u nekoliko preduzeća, ali čekanje na neredovnu platu i sve ostalo što prati taj život nisu mu odgovarali i odlučio se na nesvakidašnji korak.

 Struje nema, kao ni kupatilo, vodu uzima s planinskog izvora, a prije godinu dana nabavio je solarnu ploču, koja mu omogućava da koristi nekoliko malih sijalica, sluša radio i dopuni mobilni telefon.
Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

U planinu je prvi put došao prije 18 godina, posle završene srednje škole, i imao je 19 ovaca. Nekoliko puta se vraćao u rodno selo, ali je 2012. godine odlučio da ostane u planini, na pradjedovskom ognjištu, i više je nije napuštao.

– Svojoj kući u Vrbić nisam uopšte odlazio dvije godine, a svaka tri mjeseca odem do Krupnja, gdje pokupujem neophodne namirnice. Sad se spremam za zimu, kada ovdje znaju da padnu veliki snjegovi. Neće mi biti dosadno, jer počinje sezona jagnjenja, koja traje dva mjeseca – kaže Radovan, koji godišnje ima oko 50 jagnjadi i kome u čuvanju stada pomaže pas Luna.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Kaže da uvijek ima nešto da se radi, a ustaje prije šest sati jer je noć u planini duga, pa se dobro naspava. Dok krstari planinom, sretne ponekog zeca, lisicu ili divlju svinju, a prošle zime naišao je i na vuka, ali je svako otišao svojim putem.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com