TREBJESA URUČILA ČEK NA 10.000: BICIKLO.ME će realizovati projekat “VeloNik” - Volim Podgoricu

TREBJESA URUČILA ČEK NA 10.000: BICIKLO.ME će realizovati projekat “VeloNik”

Nikšić po svojoj veličini i geografskom položaju ima idealne uslove ra razvoj biciklizma, a promocijom ovog vida rekreacije koji znači i čistiju životnu sredinu baviće se u prvoj polovini 2017. godine NVO Biciklo.me, kroz projekat „VeloNik“. Komisija 5. konkursa za NVO koji jednom godišnje raspisuje Pivara „Trebjesa“ izabrao je „VeloNik“ kao najbolji ekološki projekat, čiju će realizaciju ova kompanija podržati sa 10.000 eura.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je popularizacija korišćenja bicikla kao vida rekreacije, ali i prevoznog sredstva, kako bi se smanjila emisija izduvnih gasova automobila i saobraćajne gužve, i time doprinijelo čistijem vazduhu u gradu. Takođe, u prvoj polovini naredne godine i Nikšić će se svrstati u red gradova koji razvijaju biciklističku infrastrukturu, postavkom 100 parkirališta za bicikla na ukupno deset lokacija, koje će biti izabrane u dogovoru sa Opštinom. Uz brojne edukativne aktivnosti, aktivaciju studenata kroz akciju „Biciklom do faksa“ i promotivnu biciklističku vožnju poznatu pod nazivom Critical Mass, uticaće se na građane Nikšića da intenzivnije koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Zalaganjem za razvoj biciklizma kao alternativnog vida javnog prevoza mi zapravo ulažemo u budućnost naših gradova, kao i u kvalitet života njihovih građana. Proračuni pokazuju da se za jedan sat, po istoj saobraćajnici, biciklima može prevesti pet puta više ljudi nego automobilima. Uz to, nema utrošenog goriva niti proizvodnje gasova koji pospješuju efekat staklene bašte“, rekao je Blažo Crvenica, izvršni direktor NVO Biciklo.me. On je ocijenio da Nikšić ima sve uslove za razvoj biciklizma – ravan teren i veliki broj sunčanih dana, i podsjetio da su se prije 30 i više godina u Nikšiću bicikla više vozila nego danas. Zbog toga će se raditi na popularizaciji ovog vida rekreacije, kao što je to NVO Biciklo.me uspješno uradila u Podgorici, gdje su organizovali 39. Critical Mass vožnji, koje su imale i do 500 učesnika.

U Pivari „Trebjesa“, koja će finansirati realizaciju projekta, vjeruju da će koristi biti vidljive i mjerljive, kao i da će ova inicijativa dobiti podršku građana.

 

 

 

 

 

 

 

Zadovoljni smo što smo i na ovom konkursu dobili respektabilnog partnera iz NVO sektora, Biciklo.me, koji je već uspješno promovisao biciklizam u Podgorici i kojem ćemo pomoći da sličnu priču realizuje i u našem gradu. Upravo kroz biciklizam, koji posmatramo primarno iz ekološkog ugla, nastavićemo da širimo našu ekološku nit, započetu prije pet godina, realizacijom prvog konkursa“, kazala je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“.  „Činjenica da nam je za pet godina stiglo 68 projekata, iz gotovo svake crnogorske opštine, najbolja je potvrda da smo transparentnim konkursom stekli povjerenje NVO sektora, koji prepoznaje priliku da zajedno uradimo nešto dobro za našu životnu sredinu“, dodala je Milić.

 

Pivara “Trebjesa” pokrenula je 2011. godine konkurs za izbor najboljih ekoloških projekata NVO. Zajedno sa ovogodišnjim konkursom, kompanija je uložila ukupno 50.000 eura u rješavanje ekoloških izazova, kroz realizaciju projekata „Ja volim moj Nikšić, a ti?” (Ekološki pokret Ozon), „Za ljepši Nikšić“ (Društvo mladih ekologa), „Reciklaža nije blamaža“ (Alfa centar),  „Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije“ (Društvo mladih ekologa) i novoizabrani projekat „VeloNik“ (Biciklo.me).

 

2 komentara

  1. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent job on this topic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com