LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE: Stoja i Jovan u braku od 1946 uprkos razlici u vjeri - Volim Podgoricu

LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE: Stoja i Jovan u braku od 1946 uprkos razlici u vjeri

Rekli su Stojinom ocu: ‘Ako joj je sudbina, neće ona pitati ni mene ni tebe, otići će’. Otac je odgovorio da se njegova kći još neće udavati, ali se prevario.

Rekla mi je gdje i kad i ja sam došao po nju u Kruševo. Ona je ovce i koze na ispaši ostavila drugim pastirima da ih vrate kući te je otišla sa mnom. Od tada smo zajedno”, ispričao je to za 24sata.hr Jovan Čude, vitalan 90-godišnjak, koji je u braku s voljenom Stojom (88) čak 70 godina.

U podstanarkom stanu u Obrovcu u obilju ima samo ljubavi. Kruševljanski “Romeo i Julija” morali su se izboriti za svoju ljubav jer su davne 1946. obje porodice nastojale da do njihovog braka ne dođe. Jovan je pravoslavac, a Stoja katolkinja. Osim porodičnih pritisaka na početku, koji su prestali nakon što su vezu ozakonili brakom, više nisu imali problema.

“Za mene je ona bila najljepša u selu”, kaže Jovo Čude, a supruga Stoja dobacuje da je on bio najljepši u opštini, ne samo za nju, nego za sve ženske.

“On je radio i s finim ženama. One su ga znale ispod ruke uhvatiti, a ja bih hodala za njima i ne bih ništa rekla. Znala sam da će on meni kući doći”, smije se Stoja i dodaje da nema njoj do njenog “Johana”.

c672a9acb7225bad4280

– Nema kad nikog nema, a da ‘ko oće, ostavi ti mene – zadirkuje je suprug.

To je valjda i recept dugovječne ljubavi. Kažu da se nisu nikad ljutili, psovali ni vikali, nego su se lijepo slagali i smijali.

Ako bi ona počela vikati na mene, ja bih pobjegao – praktičan je Jovo, a Stoja dodaje da je on njoj uvijek dobar bio i da se nikad nije bojala da će je napustiti iako je bio omiljen među ženama.

“Ja bih tebe napustio da si mi bila loša”, dobacuje joj suprug prikriveno priznanje, pa se onda opet od srca zajedno smiju, a Jovo zaključuje da “sve dolazi i doći će, sve prolazi i proći će, ali ostaje samo muka sa ženom“. On je sa svojom, međutim, ostao punih 70 godina.

Supružnicima se njihov bijeg i potajno vjenčanje vratilo istom mjerom jer su jednoj od kćeri branili da se uda sa 17 godina. No i ona je pobjegla od kuće i – potajno se vjenčala!

“Kako zaslužiš, tako dobiješ”, smiju se oni

Ljubav je pobijedila i neimaštinu

Stoja se udala s 18 godina, a do 29. godine rodila je šestoro kćeri. Od njih ima 29 unučadi i praunučadi. Najgore im je bilo kad djeci nije imala šta dati za obući.

Stoja i Jovan nikad se nisu međusobno posvađali. I danas se šale na svoj račun te se vole kao i prvog dana.

2 komentara

  1. This may be the right blog for everyone who is wishes to learn about this topic. You already know much its nearly challenging to argue to you (not too I personally would want…HaHa). You definitely put a whole new spin over a topic thats been revealed for several years. Fantastic stuff, just great!

  2. The beauty of these blogging engines and CMS platforms is the lack of limitations and ease of manipulation that allows developers to implement rich content and ‘skin’ the site in such a way that with very little effort one would never notice what it is making the site tick all without limiting content and effectiveness.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com