Najduži tunel na svijetu otvoren nakon 52 godine - Volim Podgoricu

Najduži tunel na svijetu otvoren nakon 52 godine

Skica za izgradnju napravljena je davne 1947. godine, ali su radovi počeli 17 godina kasnije. Od tada iskopano je više od 28 miliona tona kamena, što bi na primjer bilo dovoljno za izgradnju nekoliko Keopsovih piramida, prenosi Punkufer.hr.

Najduži tunel na svijetu smjestio se u samom srcu Evrope, u zemlji najpoznatijoj po vrhunskim satovima i sirevima.

Tunel Gotthard dovršen je i za promet otvoren u junu ove godine, gotovo 70 godina nakon prvog plana o njegovoj izgradnji. Ukupno je dugačak nevjerovatnih 57 kilometara, a radi se o željezničkom tunelu, tako da zaboravite da ćete se njime provozati automobilom. Iako je otvoren još prije nekoliko mjeseci, tek dvije nedjelje radi punim pogonom.

“Ozbiljni” radovi na tunelu započeli su tek 1999., što je dokaz kako i u Švajcarskoj neke stvari počnu sa zakašnjenjem.

Cijena izgradnje na kraju je bila oko 11 milijardi eura, a tunel se sastoji od dvije cijevi, od kojih je svaka dugačka nešto više od 57 kilometara. Dnevni kapacitet Gottharda iznosi 260 teretnih i 65 putničkih vozova, a maksimalna brzina vožnja je oko 200 kilometara na sat. Kako će se zahvaljujući njemu povećati trgovina na evropskom kontinentu, suvišno je uopšte govoriti.

Gotthard je svojom dužinom s trona najdužih željezničkih tunela na svijetu skinuo Seikan (53,9 kilometara) u Japanu. Treći po dužini trenutno je slavni La Manche, koji povezuje Englesku i Francusku, a proteže se na 50,5 kilometara dužine.

1 komentar

  1. Spot lets start work on this write-up, I actually think this website requirements considerably more consideration. I’ll apt to be once more you just read a lot more, thank you for that information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com