Crna Gora u sivoj zoni gubi pola milijarde - Volim Podgoricu

Crna Gora u sivoj zoni gubi pola milijarde

Mogući gubitak države u sivoj zoni u turističkom sektoru kreće se oko 500 miliona eura saopštio je dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković.

On je u intervjuu za “Dan” kazao da se razmjer gubitka može ilustrovati sa samo dvije cifre.

“Objektivni prihod cijelog sektora turizma u 2015. godini bio je oko 300 miliona, a procijenjena turistička potrošnja putem satelitske metode oko 840 miliona. Dakle, mogući gubitak u sivoj zoni kreće se oko 500 miliona”, objasnio je Ratković.

On smatra da je to intrigantan indikator koji bi trebalo da pokrene sve mehanizme ekonomske politike radi utjerivanja svakog turističkog prometa u legalne tokove.

“Glavni nosilac sivog biznisa u turizmu su sekundarni stanovi, čije je poslovanje za sada neuhvatljivo”, ocijenio je Ratković.

Na pitanje da li očekuje da se promjenom ministra turizma promijeni i nešto po pitanju te grane u Crnoj Gori, Ratković je odgovorio da nije na njemu da komentariše kadrovska rješenja.

“Otežavajuća okolnost je da je turizam i dalje ‘sakriven’ u veliko Ministarstvo održivog razvoja i turizma, što znači kontinuitet sa rješenjima iz prethodna dva mandata. Takvo rješenje je dovelo do pomijeranja akcenta sa razvoja turizma na razvoj nekretnina, što je dovelo do pomanjkanja državne podrške implementaciji dobre strategije razvoja turizma Crne Gore – master plana razvoja turizma do 2020. godine”, kazao je Ratković.

On je dodao da bi volio da se akcenat vrati na razvoj održivog turizma.

“Jak je lobi koji forsira, nasuprot master planu, razvoj nekretnina u raznim oblicima”, tvrdi Ratković.

On je saopštio da će se tržišna pozicija Crne Gore poboljšati putem povećanja učešća organizovanog turističkog prometa.

“Ne treba ove godine računati na impozantan pomak, ali je vrlo vjerovatno da ćemo imati dužu sezonu kada su u pitanju hoteli srednje i visoke klase”, naveo je Ratković.

On smatra da treba donijeti novi plan implementacije master plana razvoja turizma, sa vremenskim horizontom do 2030. godine.

Ratković je saopštio da svi radovi na pripremi sezone treba da se obave u periodu od novembra do marta, odnosno u periodu “mrtve sezone”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com