CRNA GORA: Broj umrlih od tumora pluća u konstantnom porastu! - Volim Podgoricu

CRNA GORA: Broj umrlih od tumora pluća u konstantnom porastu!

Prema statistici, broj umrlih od tumora pluća konstantno raste, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

„Prema obaveznim evidencijama u oblasti zdravstva i prema poslednjim zvaničnim podacima, broj umrlih od tumora pluća za 2013. je 262 slučaja što čini 5,4% u odnosu na ukupni mortalitet. Maligni tumor pluća je najčešći uzrok umiranja od tumora kod muškaraca, a kod žena je na drugom mjestu poslije malignog tumora dojke“, istakli su iz IJZCG za Kolektiv.me.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, prema brojnim istraživanjima u svijetu, geografski i vremenski obrasci učestalosti tumora pluća su u velikoj mjeri određeni potrošnjom duvana.

Procjenjuje se da u svijetu ima 1,3 milijarde pušača, te da upravo svake godine od bolesti koje su povezane sa pušenjem, premine pet miliona ljudi.

“Porast potrošnje duvana je u skladu sa 20–30 godina kasnijim povećanjem incidencije raka pluća, slično, smanjenju potrošnje prati smanjenje incidencije. Rizik od raka pluća kod pušača u odnosu na rizik među onima koji nikad nijesu pušili je veći desetostruko ili više. Ovaj ukupni rizik odražava doprinos različitih aspekata pušenja duvana: prosječna potrošnja, trajanje pušenja, put od prestanka pušenja, dob na početku, vrsta duvanskih proizvoda i način udisanja. U mnogim studijama u svijetu pokazana je i veza između izloženosti pasivnom pušenju i rizika od karcinoma pluća u nepušača. Pušenje čini oko 80% opterećenja tumorom pluća širom svijeta”, objašnjavaju iz IJZCG za naš portal.

U oblasti koja se tiče tumora pluća, rađena su brojna istraživanja širom svijeta, a sve kako bi se razvila svijest o štetnosti duvanskog dima na zdravlje kako pušača, tako i onih koji to nijesu.

Tako se došlo do zaključka da npr.osoba koja je deset godina pušila dvije kutije cigareta na dan, ima isti rizik od obolijevanja kao i osoba koja je konzumirala cigarete 20 godina. Takođe, izlaganje djeteta duvanskom dimu tokom prvih 18 mjeseci života, povećava rizik od bolesti disajnih puteva i to čak za 60%.

Iz IJZCG kažu da “trendovi tumora pluća zaostaju kod žena u odnosu na muškarce”. Naime, to je zato što su žene u velikom broju počele pušiti nekoliko decenija kasnije od muškaraca.

Najbolja metoda kao prevencija tumora pluća, svakako je prestanak pušenja. To je međutim, ujedno i najteži korak, koji pojedinci nisu spremni da naprave.

Iz IJZCG poručuju da su smanjenje izloženosti kancerogenima na radnom mjestu i u sredinama gdje živimo, kao i povećanje potrošnje voća i povrća, dodatne preventivne mogućnosti.

„Rano otkrivanje karcinoma pluća i aktivnosti na prestanku pušenja mogu smanjiti smrtnost od tumora pluća, ali istraživanja o efektivnosti i interakciji između prestanka pušenja i skrininga karcinoma pluća su oskudna. Tako da nema evidentirane studije u Crnoj Gori koja bi ispitivala uzrok nastanka karcinoma pluća. Takva istraživanja su obično dugotrajna i skupa“, zaključili su iz IJZCG.

Kolektiv.me.

Naime, kako su kazali za naš portal, 2013.godine su zabilježena 262 smrtna slučaja kao posljedica tumora pluća.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com