Nikšićanka Zorica Zečević uočila da fali kora za pitu pa otvorila mini fabriku - Volim Podgoricu

Nikšićanka Zorica Zečević uočila da fali kora za pitu pa otvorila mini fabriku

Nikšićanka Zorica Zečević, uz podršku porodice, više od četiri godine uspješno se bavi proizvodnjom domaćih kora za pite, a u narednom periodu planira povećanje posla i angažovanje novih radnika.

Mini fabrika za proizvodnju kora koju je otvorila u nikšićkoj Župi dokaz je da dobre biznis ideje mogu postati unosni poslovi.

Kao domaćica, Zorica je dosta vremena provodila praveći razne poslastice od tijesta, što ju je, kako kaže, podstaklo da se tom poslu ozbiljnije posveti.

“Primijetila sam da domaćih kora fali na crnogorskom tržištu i odlučila da pokrenem proizvodnju kora. Posjetila sam jednu fabriku u Srbiji i vidjela kako oni to rade. Kada sam se vratila kući, počela sam da isprobavam. Dodavala, oduzimala. Voda, brašno, so i mijesi dok ne uspije”, priča Zorica.

Kada je ovladala recepturom, uz podršku ukućana je podigla kredit i pokrenula proizvodnju.

“Dosta novca smo uložili u ovaj posao. Skoro svi ukućani su morali da dižu kredite kako bi on opstao”, navodi Zorica, dodajući da počeci nijesu bili laki, ali da je imala prioritete koji su se kasnije pokazali kao presudni za opstanak njenog biznisa.

“Na prvom mjestu mi je bilo da napravim domaći proizvod bez aditiva, a na drugom da ga proizvodim u dobro opremljenom prostoru koji zadovoljava sve standarde za proizvodnju hrane. Kada sam ta dva uslova zadovoljila, onda je uslijedilo sve ostalo”, ukazuje sagovornica DN.

Nakon samo pola godine od pokretanja proizvodnje obim posla se povećao, pa je Zorica zaposlila pet radnika.

“Trenutno mjesečno proizvodimo od 10.000 do 12.000 kora. Snabdijevamo skoro cijelu Crnu Goru, osim sjevera. Kore se najbolje prodaju na Primorju za vrijeme ljetnje sezone. Zadovoljni smo i od ovog posla može da se živi i zaradi, ali uz dosta rada i odricanja”, naglašava Zorica.

Ona u narednom periodu planira povećanje proizvodnje, za šta joj je, kako ukazuje, neophodna podrška nadležnih.

“Proširila bih proizvodnju kada bih dobila povoljan kredit. To bi značilo i uposlenje najmanje pet radnika i povećanje prostornih kapaciteta. Planiram da se obratim IRF-u, ministru poljoprivrede i Opštini Nikšić da ih upoznam sa svojim poslom, kako bi se uvjerili da je ovo ozbiljan biznis koji ima budućnost”, zaključuje Zorica.

Sagovornica DN napominje da je njen proizvod prisutan u velikim trgovinskim lancima, ali ne i u onima čiji su vlasnici kompanije iz regiona.

“Problem je da se uđe u velike trgovinske markete. Naš proizvod ne može u njihove radnje, dok proizvodi iz Hrvatske, Bosne i Srbije zauzimaju najbolje pozicije u našim marketima. To je šteta za domaće proizvode i time treba da se pozabave resorno ministarstvo i Vlada. U Crnoj Gori prvo mjesto treba da zauzimaju crnogorski proizvođači”, ističe Zorica Zečević.

1 komentar

  1. Greetings from Idaho! I'm bored to death at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com