VRATILA USVOJENO DIJETE: Teški uslovi za život nisu joj dozolili da ih izvede na pravi put - Volim Podgoricu

VRATILA USVOJENO DIJETE: Teški uslovi za život nisu joj dozolili da ih izvede na pravi put

Alarmantni podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja da se u periodu između 2010. i 2015. godine povećao  broj djece koja su zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti, nasilja ili bolesti roditelja izdvojeno iz porodica, ukazuju da se ovom problemu mora ozbiljno pristupiti, pišu Dnevne novine. Tako se u hraniteljskim porodicama broj djece povećao za 14 odsto. Najviše se povećao broj takozvanih nesrodničkih hraniteljstava i to više od četiri puta, od devet, koliko je bilo 2010. godine na 38 krajem 2015. godine.

“U periodu 2008-2015. broj djece u Dječjem domu „Mladost“ smanjen je za 47 odsto. Broj djece uzrasta ispod tri godine se smanjio sa 28 koliko je bilo 2008. godine na pet krajem 2015. Trenutno imamo samo dvije bebe na smještaju i planiramo da ubrzo u potpunosti eliminišemo smještaj djece uzrasta do tri godine, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Za svaku godinu se ažuriraju podaci početkom naredne godine, tako da podaci za 2016. godinu još nijesu ažurirani”, kazali su iz PR službe Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Mnogo je slučajeva gdje se djeca dodjeljuju porodicama koje su i same socijalno ugrožene i žive u veoma lošim uslovima.

Kolašinka Verica Rakočević je dvoje djece, dječaka i djevojčicu, prije nekoliko godina uzela iz Doma u Bijeloj, a njihov biološki otac je njen rođak – brat od strica. Iako joj je bila želja da djecu izvede na pravi put, uslovi u kojima je živjela bili su teški i za nju, a kamoli za podizanje druge djece.

“Ja sam dvoje bratove djece uzela iz Doma u Bijeloj prije nekolike godina, dok je treće, njegovo dijete dato kod drugog brata. Po djetetu smo od socijalnog dobijali 260 eura. U okviru toga bio je uključen i dječiji dodatak i meni kao neka plata. Ipak je to bilo premalo, jer sami sama  socijalno ugrožena sa svoje petoro djece, i sada nas je osmoro i živimo u neuslovnom objektu. Obećavali su nam stan i penziju, no od toga nikad ništa nije bilo. Djeca su bila kod mene nekih sedam godina. Djevojčica je bila problematična, pa sam je vratila u dom, a dječak se vratio ocu. Vrlo je teško bilo živjeti tako, jer prvo nijesam imala uslove za svoju djecu, a kamoli za njih dvoje, iako sam željela da ih izvedem na pravi put”, kazala je Rakočević.

Najčešći razlozi oduzimanja djece iz porodica i odvođenje u domove ili smještanje u hraniteljske porodice, jesu zanemarivanje djeteta od strane roditelja.

“Takođe, roditelji koji grubo zanemaruju roditeljske dužnosti lišavaju se roditeljskog prava. Zloupotreba prava postoji naročito ako roditelj fizički, seksualno ili emocionalno zlostavlja dijete; izrabljuje dijete prisiljavajući ga na pretjerani rad, ili na rad koji ugrožava moral, zdravlje ili obrazovanje djeteta, odnosno na rad koji je zabranjen zakonom; podstiče dijete na vršenje krivičnih djela; razvija loše navike i  sklonostii sl. Grubo zanemarivanje dužnosti postoji naročito ako roditelj: napusti dijete ili se uopšte ne stara o osnovnom životnim potrebama djeteta sa kojim živi; izbjegava da izdržava dijete ili da održava lične odnose sa djetetom sa kojim ne živi, odnosno  sprečava održavanje ličnih odnosa djeteta i roditelja sa kojim dijete ne živi; ako s namjerom i neopravdano izbjegava da stvori uslove za zajednički život sa djetetom koje se nalazi u ustanovi socijalne i dječije zaštite. Odluku o ograničenju i lišenju roditeljskog prava donosi nadležni sud u vanparničnom postupku”, objasnili su iz ministarstva.

Oni smatraju da hraniteljske porodice mogu za određeni period da zamijene biološku porodicu.

“Kada se dijete izdvoji iz biološke porodice smješta se u hraniteljsku porodicu i to samo ukoliko postoji porodica za koju je stručni tim Centra za socijalni rad ocijenio da može da zadovolji potrebe djeteta, to jest da za određeni period zamijeni biološku porodicu”, objasnili su oni.

Hraniteljstvo može pružiti porodica (par ili pojedinac) koja ima želju i mogućnost da djetetu obezbijedi njegu, pomoć i uslove za život neophodne za njegov pravilan rast i razvoj. Status hraniteljske porodice može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom, koja je ocijenjena podobnom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti potrebe djeteta. Hraniteljske porodice, bez obzira da li imaju jednog ili više članova, moraju garantovati da će obezbijediti adekvatnu brigu za dijete u pogledu njegove zaštite, zbrinjavanja i obrazovanja.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com