JELENA I MILAN NISU MOGLI DA DOBIJU BEBU: A onda se dogodilo nešto što im je PROMIJENILO ŽIVOT - Volim Podgoricu

JELENA I MILAN NISU MOGLI DA DOBIJU BEBU: A onda se dogodilo nešto što im je PROMIJENILO ŽIVOT

Blizanci Veljko i Vojin uljepšali su život Jeleni i Milanu Milovanoviću iz Loznice nakon osam godina bezuspješnog truda da postanu roditelji. Oni su na svijet došli prije sedam mjeseci i to vještačkom oplodnjom za koju su Milovanovići podigli beskamatni kredit.

Jelena priča da su prvo probali sa vantjelesnom oplodnjom i insemenacijom o trošku države. Sve to zadalo im je velike muke.

 – Išli smo u Valjevo i tamo uradili jednu vještačku oplodnju i dvije insemenacije ali bez uspjeha. Bili smo svjesni toga da su nam šanse 50:50, ali smo se baš namučili oko papirologije koju smo jedva skupili. O izgubljenom vremenu i da ne govorim – prisjeća se Jelena.

Foto: Privatna arhivaUpornost im se isplatila

Kaže i da su ona i suprug najgore podnijeli to što su ih slali od doktora do doktora kao da ni oni sami nisu znali šta treba da urade.

– Budući da smo morali da uradimo puno analiza, za sve specijaliste prvo smo morali da idemo kod ljekara opšte prakse po uput. Onda se recimo desi da suprug sa uputom ode kod urologa, a on mu kaže da je ljekar opšte prakse trebalo da ga pošalje na potrebne analize. Naravno, skoro sve se završi na tome da odemo i uradimo analize kod privatnika – priča nam Jelena.

Tvrdi i da se čitav postupak nekada produži i do šest mjeseci, kako zbog papirologije tako i zbog nekih analiza za koje su kasnije saznali da nisu ni potrebne.

– Kao da na taj način žele da odbiju ljude. Ipak, kada konačno stignete na vještačku oplodnju ljekari su tamo veoma ljubazni i fini, ali sva ta papirologija stvara nepotrebni stres koji takođe može da utiče na ishod oplodnje – smatra Jelena.

Ona kaže da, i pored neuspješnih pokušaja, nisu željeli da se pomire sa tim da neće moći da imaju djecu. Čuli su za doktorku Zoricu Crnogorac u Novom Sadu i obratili joj se za pomoć.

– Nakon svih muka odlučili smo da podignemo kredit i platimo oplodnju. Koštalo nas je to sve između četiri i pet hiljada evra, ali naravno ne žalimo jer nam se ispunila životna želja – priseća se Jelena.

Jelena i Milan nisu želeli da se pomire s tim da neće imati decu

Foto: Privatna arhivaJelena i Milan nisu željeli da se pomire s tim da neće imati djecu

Ona napominje da su sada već mnoge privatne klinike potpisale ugovore sa državom da im se refundiraju troškovi oplodnje, pa će mnogi parovi izbjeći bespotrebne muke. Ipak, Jelena savjetuje buduće roditelje da dobro obrate pažnju na uslove banaka koje daju kredite za vještačku oplodnju zato što ima i onih koje bi da se čak i u te humane svrhe okoriste.

– U svakom slučaju, kada vidim Veljka i Vojina – isplatilo se – zaključuje uz osmijeh presrećna Jelena.

(blic)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com