OVA BILJKA ČUVA KUĆU OD ZLA: Evo kako da vam donese NOVAC i LJUBAV - Volim Podgoricu

OVA BILJKA ČUVA KUĆU OD ZLA: Evo kako da vam donese NOVAC i LJUBAV

Od davnina mu se pripisuju izuzetna mistična moć – njime se štiti novorođenče, kite momci i djevojke, domaćin se za Božić, kao i položajnik i djever na svadbi.

Bosiljak ima mnoge narodne nazive: bosiok, bosilje, bažuljak, vasleđen, velsagen vesligen, fesliđan, mislođen, mislođin. Opjevan je i u narodnoj poeziji, a u našem narodu bosiljak je sveta biljka i ima simboliku vjerskog i duhovnog karaktera.

Smatra se da su bosiljak u ove krajeve donijeli hodočasnici u srednjem vijeku. Po nekim predanjima, nikao je na grobu cara Uroša, a po nekim od suza Svetog Save.

Bosiljak se koristi u crkvenim obredima, krštenja, vjenčanja, svećenja vodice, tokom sahrana i pogrebnih obreda.

Kasnije je postao i simbol ljubavnih odnosa, ali i bračne ljubavi. Vjerovalo da miris bosiljka stvara ljubav, obezbjeđuje ljubavnu sreću, a da je bosiljak u prozoru poziv ljubavniku.

Djevojke su koristile bosiljak kao parfem, a stručak bosiljka stavljale za pojas u struku. Pošto je oko njih prekrasno mirisalo, vjerovalo se da će imati mnogo udvarača. Djevojke su ga slale momcima na dar, a nevjeste ga „začaravale“ u jelu svojim muževima.

U narodnim pjesmama bosiljak je opjevan od davnina. U narodnoj pjesmi “Nije za svakog smilje” iz 1844. godine, smilje djevojci tiho progovara: „Nisam raslo za popu u crkvi, za crkvu je kitnjasto bosilje.“ U narodnim ljubavnim pjesmama bosiljak je uglavnom djevojački cvijet, simbol ženske ljubavi, pa ga zovu i ženskim cvijećem.

Bosiljku se pripisuje izuzetna mistična moć, zaštitna, ali i plodotvorau. Njime se štiti novorođenče, kite momci i djevojke, domaćin se za Božić kiti bosiljkom kada uđe u kuću i čestita praznik, kao i položajnik i djever na svadbi.

Kaže se i da u bašti treba prvo zasaditi bosiljak, pa onda ostalo cvijeće.

Postoji i vjerovanje da ako potopimo bosiljak u vodu tri dana i prospemo nakon tri dana tu vodu na kućni prag, on će nam donijeti novac, uspjeh i otjeraće zlo.

Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu menjajte svake nedelje.

Bosiljak štiti i od zla. Pomiješajte ruzmarin sa bosiljkom i koristite kao zaštitno sredstvo protiv negativnosti. Vjeruje se da zlo ne može ostati tamo gdje je bosiljak.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com