PODGORICA: Završila FPN, a radi se na štandu u Delti - Volim Podgoricu

PODGORICA: Završila FPN, a radi se na štandu u Delti

Nakon što je završila Fakultet političkih nauka, smjer socijalna politika i socijalni rad, Ivana Bojović prijavila se za Vladin Program stručnog osposobljavanja i počela da se “osposobljava” prodajući maske i punjače za mobilne telefone.

To je tvrdila Bojović, na presu Demokrata Crne Gore, koji su željeli da ukažu na zloupotrebe Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Predsjednik mladih Demokrata Danilo Šaranović je istakao da je ovo samo jedan od primjera koji dokazuje da državni organi ne kontrolišu poslodavce koji se prijavljuju, te oni uspijevaju da, na štetu visokoškolaca, uzimaju besplatnu radnu snagu.

Oni nijesu željeli da otkriju o kojoj se firmi radi, ističući da je njihov cilj da državni organi počnu da vrše provjeru ispunjenosti uslova poslodavaca za učešće u Programu i obezbijede poštovanje Zakona.

“Do nas je od sada stiglo više desetina sličnih primjera, pa su tako pravnici prinuđeni da rade u fotokopirnicama, ekonomisti da voze transportna vozila i obavljaju poslove magacionera, elektroinžinjeri da vrše poslove kurira…”, naveo je Šaranović.

Bojović je ispričala da kada joj je poslodavac, koji je tražio njen obrazovni profil, rekao da će prodavati mobilnu opremu u Delti, mislila da se šali.

Dodala je da je posao radila nekoliko dana, nakon čega je poslodavcu, rekla da ne želi to da radi, jer taj posao ne odgovara uslovima koji su joj zagarantovani Zakonom.

On joj je, kako kaže, odgovorio da je to posao koji joj može ponuditi, te da će mu Uprava za kadrove dodijeliti nekog drugog ako ona ne želi to da radi.

“Ovdje sam u ime svih onih koji ne pristaju na trule kompromise i koji žele da stiču praktična znanja, a ne da samo ispune uslove za primanje predviđene naknade“, istakla je Bojović.

Zakonom je predviđena prekršajna odgovornost za njegovo kršenje.

U pitanju su novčane kazne od 300 do 20.000 eura.

Stručno osposobljavanje je započeto 2013. godine, a završilo ga je 15.469 visokoškolaca.

Novih 3.247 visokoškolaca započelo je osposobljavanje 16.januara ove godine.

Demokrate podsjećaju da je istraživanjem Asocijacije za demokratski prosperitet ZID, iz novembra prošle godine, utvrđeno da četvrtina ispitanih nije obavljala posao u struci, te da je svaki treći tvrdio da je i bio tretiran kao jeftina odnosno besplatna radna snaga.

“Pozivamo sve korisnike Programa stručnog osposobljavanja koji se nalaze u sličnoj situaciji da nam se obrate i apelujemo na organ uprave nadležan za upravljanje kadrovima, kao i na resorno ministarstvo da preduzmu konkretne radnje u ovakvim slučajevima i obezbijede dosljedno poštovanje Zakona“, zaključio je Šaranović.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com