Krivolovom uznemiravaju pelikane, oduzeto 20 kg ribe, mreže… - Volim Podgoricu

Krivolovom uznemiravaju pelikane, oduzeto 20 kg ribe, mreže…

Služba zaštite NP Skadarsko jezero, u saradnji sa službenicima Plovne jedinice Uprave policije i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, tokom jučerašnje akcije u specijalnom rezervatu Pančeva oka zatekla je dva lica P.C. i G.M. i tom prilikom oduzete su dvije mreže, čak sa oko 20 kilograma ribe i bučka za namamljivanje ribe.

Lica koja su zatečena u specijalnom rezervatu Pančeva oka i to u blizini platformi za gniježđenje pelikana posjedovala su dozvolu za izlov ribe mrežama, a prijavu o uznemiravanju kolonije ovih ptica Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero dobila je od NVO CZIP, saopšteno je iz Nacionalnog parka.

Napominje se da su u specijalnom rezervatu Pančeva oka strogo su zabranjene bilo kakve aktivnosti osim onih namijenjenih istraživačkom i naučnom radu.

Na ovom području za potrebe gniježđenja pelikana postavljene su i platforme, a aktivnosti na očuvanju ove vrste rezultirale su prošlogodišnjim rekordnim brojem pelikana u NP Skadarsko jezero.

“Specijalni rezervat Panceva oka je jedino područje u Crnoj Gori gdje gnijezdi ova vrsta ptice. Kako se radi o vrlo osjetljivom ekosistemu u kojem je istraživanjima dokazan gubitak prirodnih lokacija za gniježđenje usljed eutrofikacije i drugih uticaja, konzervacijskim mjerama koje preduzimaju Nacionalni parkovi Crne Gore poslednjih godina brojnost populacije ove vrste bilježi pozitivan trend, koji upisuje Jezero i Crnu Goru, sa ostalim zemljama koje naseljava ova vrsta, na listu onih koje su uspješne u očuvanju ove ptice.U period gniježđenja, od decembra do juna, svako uznemiravanje turističkim aktivnostima, ribolovom, te bilo kakvo približavanje koloniji može imati negativne implikacije za ovu osjetljivu populaciju, koja je inače na rubu opstanka”, ističu iz Nacionalnih parkova.

Podsjećaju da region Skadarskog jezera predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta na prostoru zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Upravo zbog svojih prirodnih vrijednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Skadarsko jezero je 1983. godine proglašeno četvrtim crnogorskim nacionalnim parkom; 1989. godine dobilo je IBA status (Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica), a 1995. godine je upisano na Ramsar listu – Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

Nacionalni parkovi Crne Gore upozoravaju sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima, kao i lov na području parka krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenju nedozakonitih radnji biti procesuirana nadležnim organima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com