INTERVJU Slavica Vučurović: Neki sastojci iz kozmetičkih preparata mogu biti štetni - Volim Podgoricu

INTERVJU Slavica Vučurović: Neki sastojci iz kozmetičkih preparata mogu biti štetni

 

U poslednje vrijeme se sve više govori o mogućoj štetnosti hemije koja se nalazi u kozmetičkim preparatima koje svakodnevno koristimo. Na pitanja o tome šta sadrži kozmetika, šta od toga može biti štetno, i kakvu kozmetiku treba koristiti, za portal “Volim Podgoricu” odgovorila je magistar farmacije i ljekar prirodne medicine mr ph Slavica Vučurović, koja je kreirala i liniju proizvoda za njegu kože na prirodnoj bazi “Fontela”. Vučurović je više od dvije decenije posvećena izučavanju djelovanja prirodnih sastojaka na kožu, i kaže da bi trebalo pažljivo birati kozmetiku, pročitati sastojke na pakovanju, jer neki od njih mogu izazavati alergije, začepljenje pora ali i djelovati toksično.

 KOJE SE SIROVINE KORISTE ZA IZRADU KOZMETIČKIH PREPARATA?
Aktivne materije u kozmetičkim proizvodima su supstance koje mogu da ispolje fiziološko, fizičko, hemijsko i farmakološko dejstvo, pri čemu se njihovo djelovanje na strukturu ili funkciju kože može dokazati.
Sirovine koje se koriste za izradu kozmetičkih preparata, mogu biti:
prirodne
– polusintetske
– sintetske
Njihova struktura je raznovrsna i kompleksna (ponekad nepoznata)
Jedan sastojak ulazi u sastav većeg broja kozmetičkih proizvoda. Kozmetički proizvod može biti složen i sastavljen iz više različitih supstanci (za razliku od lijeka gdje je što manje supstanci da bi se izbjegle interakcije)
 šampon i dezodorans mogu sadržati 15 sastojaka
 losion za tijelo, ruž za usne i lak za nokte oko 30 sastojaka,
 parfem -čak preko 200 različitih komponenti
Jedan kozmetički proizvod, može da sadrži:
 Masne materije (vazelin, tečni parafin, jojobino ulje, cetil alkohol, izopropilmiristat, ceramidi, silikoni…)
 Vodu (destilovana, demineralizovana)
 PAM (emulgatori, solubilizatori, deterdženti)
 Antioksidanse (tokoferol,..)
 Konzervanse (metilparaben, propilparaben,)
 Boje (hidrosolubilne, liposolubilne, pigmenti..)
 Ugušćivače i gelirajuća sredstva (karbomer,)
 Kozmetički aktivne materije (vit.E, vit.A, koenzim Q10, hijaluronska kis, aloe gel, ekstrakt kamilice, ekstrakt zelenog čaja, alantoin, amino kis….)
 Humektansi (glicerol, propilenglikol..)
 Helirajuća sredstva (dinatrijum EDTA)

 ŠTA SU KONZERVANSI I ZAŠTO SE KORISTE U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA?
Konzervansi su supstance koje se dodaju kozmetičkim proizvodima sa ciljem da spriječe rast i razvoj mikroorganizama, koji mogu nastati:
-u toku proizvodnje
– tokom čuvanja to jest skladištenja
– – tokom upotrebe proizvoda

Slavica Vučurović

– Konzervansi su stalni sastojci proizvoda sa vodom a to su :
– kozmetičke emulzije i kremovi
– gelovi
– paste za zube
– šamponi
– tonici
Idealno bi bilo da konzervansi budu aktivni u maloj koncentraciji protiv širokog spektra mikroorganizama, bez interakcije sa drugim sastojcima u proizvodu.
Proizvodi bez konzervansa moraju biti napravljeni u sterilnim uslovima i rok trajanja im je veoma kratak. Ne bi se smjeli transportovati u ljetnjim uslovima i svako otvaranje može doprinijeti da se iz spoljašnje sredine unesu mikroorganizmi Čak ni čuvanje u frižideru neće mnogo pomoći, samo će privremeno usporiti razvoj mikroorganizama.
Jedini donekle bezbedni kozmetički proizvodi bez konzervanasa su oni koji ne sadrže vodu.
Nasuprot tome, sintetičke boje, mirisi ili jaka hemijska sredstva nepoželjna su u kozmetici.

KOJI KONZERVANSI SE KORISTE NAJČEŠĆE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA?
U kozmetičkim preparatima najčešće se koriste parabeni kao konzervansi. Stavljaju se u skoro svaku formulu u malim količinama s ciljem očuvanja kvaliteta preparata. Njihova uloga je da spriječe rast i razvoj mikroorganizama tokom procesa proizvodnje, čuvanja i upotrebe Mikrobiološka kontaminacija proizvoda može predstavljati veliki rizik za pacijenta s obzirom na štetne posljedice po zdravlje koje mogu izazvati patogeni, naročito onih proizvoda koji su namjenjeni za primjenu oko očiju ili oštećenoj koži..
Po statistici Internacionalnog žurnala za toksikologiju parabeni se koriste u više od 22.000 kozmetičkih preparata tj. koriste se u gotovo 90 % kozmetičkih preparata

.ŠTA SU PARABENI?
Parabeni su derivati p-hidroksibenzojeve i pod nazivom parabeni podrazumijeva se grupa jedinjenja koji predstavljaju estre p-hidroksibenzojeve kiseline i nekog alkohola.
Kozmetička direktiva EU dozvoljava upotrebu parabena u kozmetici bilo da se koristi jedan ili smješa parabena. Propisi o dozvoljenim konzervansima i njihovoj upotrebi su dati aneksom / listom VI Kozmetičke direktive.

KOJI SU NEŽELJENI EFEKTI PARABENA?
Parabeni se lako resorbuju kroz kožu, prevelika količina može izazvati alergiju, dermatitis ili neku drugu ozbiljniju nus pojavu. O upotrebi parabena u kozmetici se i dalje vodi polemika, tako da neki odobravaju njihovu upotrebu, dok su ostali protiv. Koliko je situacija postala ozbiljna, govori nam činjenica da je Evropska komisija ograničila primjenu konzervanasa i parabena, a neke čak u potupnosti zabranila. Komisija je tako ograničila primjenu u granici od 0.4% za dva najzastupljenija konzervansa kao što su metilparaben i butilparaben. Danska je učinila prvi korak tako što je zabranila korišćenje kozmetickih preparata koji u sebi sadže parabene, za djecu mlađu od 3 godine.

KOJI SU PRIRODNI KONZERVANSI?
‘Prirodni’ konzervansi, uključujući: timol, cinamilaldehid, i ekstrakt ruzmarina. Prirodni vitamin E je sasvim dobra zamjena za paraben. Ekstrakt sjemenke grožđa je poznat po odličnoj antioksidantnoj aktivnosti. Dobra zamjena mogu biti i vitamin A (retinil), vitamin C (askorbinska kiselina, ascorbic acid), sorbinska kiselina (sorbic acid), fenoksietanol i mnogi drugi.
Zato, kada ljudi kupuju kozmetičke preparate za ličnu upotrebu, trebalo bi da vode računa o sastojcima, moraju čitati sastojke koji se nalaze na spoljašnjoj ili unutrašnjoj ambalaži proizvoda, kako bi smanjili unošenje parabena. Parabeni se nalaze čak i u hrani.
Svojoj koži želimo najbolje i zato se mnogi pitaju kako mogu prepoznati kvalitetan proizvod.

ŠTA SADRŽI DOBRA KOZMETIKA?

Dobra kozmetika bi trebala sadržavati prirodne sastojke.
Prirodna kozmetika koristi podloge za kreme koje su srodne našoj koži te prirodne ovlaživače i emulgatore, razne biljne ekstrakte, kvalitetna bazna i eterična ulja, hidrolate… i odustaje od sintetskih konzervansa, vještačkih boja i mirisa, mineralnih ulja i ostalih sastojaka koji mogu uzrokovati razne kožne probleme, na primjer – alergije, začepljenje pora, dehidraciju, akne, probleme s pigmentacijom, ali i djelovati toksično.

1 komentar

  1. I do accept as true with all the concepts you have presented for your post. They're very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for starters. May you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com