NEVLADIN SEKTOR SMATRA DA KOMISIJA ZA DROGE NE RADI SVOJ POSAO: Drže 15.000 narkomana - Volim Podgoricu

NEVLADIN SEKTOR SMATRA DA KOMISIJA ZA DROGE NE RADI SVOJ POSAO: Drže 15.000 narkomana

NVO „4 Lajf” i Ju­ven­tas op­tu­ži­le su Mi­ni­star­stvo zdra­vlja i Vla­du da go­di­na­ma ne vo­de ra­ču­na o spre­ča­va­nju zloupotrebe dro­ga i po­ve­ća­nju bro­ja za­vi­sni­ka. Di­rek­tor NVO „4 Lajf” Sa­ša Mi­jo­vić is­ta­kao je za „Dan” da dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je ni cen­ta ne odva­ja­ju za pre­ven­tiv­ne pro­gra­me i ser­vi­se ne­vla­di­nog sek­to­ra, ko­ji sva­ko­dnev­no bri­nu o sto­ti­na­ma te­ških za­vi­sni­ka. Mi­jo­vić upo­zo­ra­va da ra­ste broj mla­dih ko­ri­sni­ka dro­ga, ko­ji­ma je po­sta­lo nor­mal­no da kon­zu­mi­ra­ju ma­ri­hu­a­nu i sin­te­tič­ke dro­ge. On ob­ja­šnja­va da sta­re­te­gi­je ko­je Vla­da re­dov­no usva­ja ne zna­če ni­šta bez kon­kret­nih ko­ra­ka na te­re­nu, gdje je alar­mant­na si­tu­a­ci­ja, po­seb­no me­đu sred­njo­škol­ci­ma i mla­di­ma do 25 go­di­na.
– Go­di­na­ma se bo­ri­mo da obez­bi­je­di­mo bes­plat­no li­je­če­nje za­vi­sni­ka u JU na Ka­ka­ric­koj go­ri. Od Dr­žav­nog sa­vje­ta za spre­ča­va­nje zlo­upo­tre­ba dro­ga do­bi­ja­mo ohra­bre­nje da op­šti­ne pla­ća­ju tret­ma­ne, ali to za­vi­si od nji­ho­ve do­bre vo­lje i fi­nan­sij­skih mo­guć­no­sti. Be­smi­sle­ne su funk­ci­je Dr­žav­nog sa­vje­ta i Ko­mi­si­je za dr­o­ge, iako sam njen član, jer se ra­di o sa­vje­to­dav­nim ti­je­li­ma ko­ja ne do­no­se od­lu­ke ko­je rje­ša­va­ju pro­blem nar­ko­ma­ni­je. Za­bri­nja­va nas rad tih ti­je­la, jer ni­šta ne mi­je­nja­ju i ne mo­gu da pre­du­zmu ko­ra­ke da se spri­je­či broj ko­ri­sni­ka dro­ga. Ne­ma­mo ni­jed­nu pre­du­ze­tu ak­tiv­nost od stra­ne Mi­ni­star­stva zdra­vlja da se pro­blem nar­ko­ma­ni­je i po­rast bro­ja mla­dih ko­ji se dro­gi­ra­ju su­zbi­je i za­u­sta­vi. Ima­li smo 2006. go­di­ne po­da­tak da u Cr­noj Go­ri po­sto­ji oko 6.000 za­vi­sni­ka, a taj broj je sa­da si­gur­no udvo­stru­čen i kre­će se i do 15.000, što naj­bo­lje zna­mo mi iz ne­vla­di­nog sek­to­ra, jer nam se ro­di­te­lji za­vi­sni­ka sva­ko­dnev­no obra­ća­ju za po­moć i sa­mo se vr­ti­mo u za­čar­nom krugu, is­ti­če Mi­jo­vić.
On ka­že da Odje­lje­nje za dro­ge u Mi­ni­star­stvu zdra­vlja ne funk­ci­o­ni­še, a tre­ba­lo bi da bu­de ključ­ni me­ha­ni­zam u ra­du sa svim in­sti­tu­ci­ja­ma i ne­vla­di­nim sek­to­rom.
Pro­gram­ska di­rek­tor­ka za bo­le­sti za­vi­sno­sti u Ju­ven­ta­su Ti­ja­na Že­gu­ra ka­za­la je za „Dan” da sred­stva od 100.000 eura, opre­di­je­lje­na bu­dže­tom za 2016. go­di­nu za po­moć oso­ba­ma ko­je in­jek­ti­ra­ju dro­ge i za­ra­že­nim vi­ru­som HIV, ni­je­su upla­će­na. Že­gu­ra is­ti­če da je isti iz­nos opre­di­je­ljen i za ovu go­di­nu i da je obe­ća­no da će se sred­stva za pret­hod­nu go­di­ne ras­po­di­je­li­ti u 2017. go­di­ni.
– Još uvi­jek ne zna­mo ko­li­ko će se nov­ca od 100.000 eura odvo­ji­ti za pro­gra­me sma­nje­nja šte­te. U Cr­noj Go­ri su ove ser­vi­se spro­vo­di­li Dom zdra­vlja Pod­go­ri­ca i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je Ju­ven­tas i Ca­zas. Odje­lje­nje za dro­ge u Mi­ni­star­stvu zdra­vlja je u vi­še na­vra­ta pre­kr­ši­lo ured­bu o sa­rad­nji sa ne­vla­di­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma, po­seb­no u di­je­lu osni­va­nja Ko­mi­si­je za dro­ge.
– Ka­da go­vo­ri­mo o kon­kret­nom ak­ci­o­nom pla­nu stra­te­gi­je za spre­ča­va­nje zlo­u­po­tre­be dro­ga 2017–2018, mo­ra­mo is­ka­za­ti ne­za­do­volj­stvo ti­me što je po­me­nu­to odje­lje­nje 18. no­vem­bra 2016. go­di­ne is­klju­či­lo ne­vla­din sek­tor iz za­ga­ran­to­va­ne mo­guć­no­sti da uče­stvu­je u iz­ra­di za­kon­skih, pod­za­kon­skih i stra­te­ških aka­ta, a po­zi­va­ju nas da pri­ka­že­mo svo­je ak­ti­vo­sti. Mi­ni­star­stvo je kr­še­ći član 10. Za­ko­na o spre­ča­va­nju zlo­u­po­tre­be dro­ga, ko­jim se ne­dvo­smi­sle­no na­la­že for­mi­ra­nje mul­ti­di­sci­pli­nar­ne ko­mi­si­je sa ši­ro­kim dje­lo­kru­gom, for­mi­ra­lo Ko­mi­si­ju za dro­ge, sa­sta­vlje­nu is­klju­či­vo od lje­ka­ra, ve­ći­nom psi­hi­ja­ta­ra i jed­nim, le­gi­tim­no iza­bra­nim, pred­stav­ni­kom ne­vla­di­nog sek­to­ra, na­vo­di Že­gu­ra.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com