STANKOVIĆ: Katnić nastavlja istragu o pokušaju terorizma, nema skrivenih namjera - Volim Podgoricu

STANKOVIĆ: Katnić nastavlja istragu o pokušaju terorizma, nema skrivenih namjera

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković poručio je da u njegovom obavezujućem uputstvu, koje je uputio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i zatražio da se ne određuje pritvor dvojici lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, „nema skrivenih razloga“, prenose Vikend novine.

Na pitanje koliko takva njegova odluka može da utiče na urušavanje profesionalnog integriteta Katnića, Stanković naglašava da je Državno tužilaštvo jedinstven i samostalan organ i da će Specijalno državno tužilaštvo nastaviti postupanje u ovom predmetu.

“Najvažnije je da sada ne treba tražiti skrivene razloge, jer ih nema, već omogućiti Glavnom specijalnom tužiocu da, bez ometanja pravde, postupa u ovom predmetu“, istakao je Stanković.

Vrhovni državni tužilac je objasnio da uputstvo o postupanju nije dao prvi put i da je to činio i ranije, samo što je u ovom slučaju zbog konkretnih okolnosti to izazvalo veću pažnju javnosti.

„To što sam u predmetu koji se odnosi na krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije dao obavezujuće uputstvo o postupanju Glavnom specijalnom tužiocu, samo znači da sam primijenio zakonsku normu, koja se odnosi na unutrašnje odnose u državnotužilačkoj organizaciji“, tvrdi VDT.

On nije komentarisao kontinuirane prijetnje i uvrede, koje su u proteklom periodu izrečene na račun Katnića.

Katnić nastavlja da vodi ovaj služeni krivični predmet, koji će po svemu sudeći imati sudski epilog, uz veliku pažnju javnosti i međunarodne zajednice. Dio predmeta je već zatvoren kroz niz sklopljenih sporazuma o priznanju krivice sa okrivljenima, koji su priznali da su dio kriminalne organizacije, koja je trebalo da izvrši teroristički napad 16. oktobra prošle godine, da napadne građane i policiju, institucije, ali i da zarobi bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Bulatović: Stanković opet na potezu, slijedi i ustavna žalba

Jedan od lidera i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je u izjavi za Vikend novine da pozdravlja intervenciju vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, koji je prije dva dana stopirao hapšenja poslanika Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Međutim, Bulatović ističe da je Stanković ponovo na potezu i da očekuje njegovu brzu reakciju na osnovu krivične prijave koju je DF podnio juče protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Šrelje zbog navodnog kršenja poslovnika i falsifikovanja dokumentacije, tokom postupka skidanja imuniteta Mandiću i Kneževiću.

„Od budućeg odgovora Tužilaštva zavisi i dalji tok procesa“, ukazao je on, navodeći da će se Mandić i Knežević već u ponedjeljak uredno odazvati pozivu Specijalnog tužilaštva. Istog dana, kako je najavio, DF će podnijeti žalbu Ustavnom sudu Crne Gore na navodno nezakonito sačinjenu dokumentaciju, na osnovu koje je skupštinska većina izglasala skidanje imuniteta dvojici poslanika.

Bulatović je to saopštio odgovarajući na pitanje da li su lideri DF spremni da doprinesu mirnom odvijanju sada već započetog krivičnog postupka, koji vodi Specijalno državno tužilaštvo protiv Mandića i Kneževića, zbog sumnje da su počinili krivično djelo „stvaranje kriminalne organizacije“, koja je trebala na dan izbora 16. oktobra prošle godine da izvede teroristički napad na državu, njene institucije i građane.

„Stav DF-a je jasan. Mi smatramo da je Milivoje Katnić dio organizovane kriminalne grupe Mila Đukanovića, koja je režirala državni udar, sa ciljem da se dođe do parlamentarne većine i satanizuje DF i njeni lideri. Montirani proces komplikuje sve ostale stvari“, isključiv je Bulatović.

Kulminacija se, prema njegovim riječima, dogodila na dan kada je održana skupštinska sjednica i to u vrlo složenim političkim i bezbjednosnim okolnostima.

„Zato DF pozdravlja obavezujuće uputstvo Stankovića, koji je zabranio pritvaranje lidera Fronta. Mnogo puta smo ga pozivali da se uključi u slučaj u okviru svojih ingerencija, koje nijesu male, i učinio je to u posljednjem momentu“, tvrdi Bulatović, pojasnivši motive i očekivanja od juče podnijete krivične prijave DF-a protiv Brajovića i Škrelje.

„Krivičnu prijavu smo sastavljali sa visoko profesionalnim i stručnim timom pravnika. Očekujemo od Vrhovnog državnog tužilaštva da jednako brzo i efikasno reaguje po ovoj prijavi, kao što je to učinjeno na osnovu prijave za nerede u skupštinskom holu“, zaključio je Bulatović.

Konjević: Tužioci zaduženi i za smirivanje političkih tenzija

Poslanik SDP-a Raško Konjević mišljenja je da Stankovićevo obavezujuće uputstvo za Glavnog specijalnog tužioca ne može da se odrazi na njegov profesionalni autoritet i na dalji tok procesa, koji treba da se izvede do kraja.

“Obavezujuće uputstvo donijeto od starješine organa je u skladu sa zakonom. Stvar je pristupa jednoj procesnoj radnji. Ne mislim da ova odluka može da naruši nečiji integritet, jer je donesena u skladu sa zakonom”, ocijenio je Konjević za VN.

Osvrćući se na političku dimenziju priče o Stankovićevoj odluci, Konjević je prokomentarisao da je Tužilaštvo jedinstven i samostalan organ i odluke treba da donosi na osnovu Ustava i zakona. “VDT je izabran tropetinskom većinom u parlamentu i ta vrsta legitimiteta ih obavezuje da odluke koje donose budu i u cilju smirivanja političkih tenzija, svakako uvažavajući načelo da svi treba da su jednaki pred zakonom”, kazao je Konjević.

On je u izjavi iskoristio priliku da još jednom osudi česte prijetnje i uvrede koje se mogu čuti u javnosti na račun glavnog specijalnog tužioca Katnića. “SDP je javno osudio prijetnje upućene glavnom specijalnom tužiocu i apelovali smo na sve građane i druge činioce društvene zajednice da svojim ponašanjem treba da doprinesu smirivanju tenzija”, kazao je potpredsjednik SDP-a.

1 komentar

  1. You should take part in a contest personally of the highest quality blogs on the net. I’ll suggest this great site!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com