Home / LJUDI / Heroji zajednice / Poučna PRIČA o starcu i samopouzdanju koju VRIJEDI PROČITATI

Poučna PRIČA o starcu i samopouzdanju koju VRIJEDI PROČITATI

Jedan biznismen našao se u dugovima do grla, i u svom očaju, nikako nije uspijevao da pronađe rješenje za svoju situaciju.

Podigao je više kredita i pozajmljivao pare od zelenaša, a sada su svi oni zahtijevali svoj novac koji on nije imao.

Izašao je da prošeta parkom u nadi da će mu to skrenuti misli, ali bio je još očajniji. Razmišljao je o mogućim načinima da se spase od bankrotstva dok je šetao, a onda mu je prišao jedan starac.

„Vidim da vaš nešto muči. Možda će vam biti lakše ako se nekom izjadate?“ rekao mu je starac.

Očajni biznismen mu je ispričao cijelu svoju situaciju, a starac je ćutao, ne prekinuvši ga nijednom. Kada je biznismen završio, starac je rekao: „Mislim da mogu da vam pomognem“.

Pitao je biznismena kako se zove. Ovaj mu je odgovorio, pa je starac izvadio ček, zapisao ime biznismena i predao mu ga.

Foto Shutterstock

„Uzmite ovaj novac. Naći ćemo se ovdje za tačno godinu dana, i tada ćete mi ga vratiti“, rekao je starac i nestao u masi prije nego što se biznismen snašao da kaže bilo šta.

Pogledao je u ček – starac mu je dao 500.000 dolara, a ime starca bilo je Džon Rokfeler – najbogatiji čovjek na svijetu!

„Mogao bih da riješim sve svoje probleme ove sekunde!“ pomislio je biznismen, ali je umjesto toga riješio da ček stavi u sef. Dovoljno mu je bilo to što zna da u sefu postoji rješenje za njegov problem, pa je sada mogao da pokuša da se sam izvuče.

Tako ohrabren tom sigurnosnom mrežom koju je imao u sefu, uspio je da malo pomalo ponovo stane na noge. Kroz pola godine, uspio je da vrati dugove, a onda je počeo da zarađuje.

Godinu dana kasnije, vratio se u park sa čekom u ruci.

U zakazano vrijeme, starac se zaista pojavio. Biznismen je taman krenuo ka njemu kako bi mu se zahvalio i vratio mu ček, kada se iza starca pojavila medicinska sestra.

„Tako mi je drago što sam ga pronašla! Nadam se da vam nije smetao. Umije da odluta iz bolnice i da govori ljudima da je Rokfeler“, rekla je sestra.

Biznismen je bio zapanjen. Godinu dana je bio uvjeren da ima magično rješenje u sefu, koje će ga spasti od moguće propasti, a zapravo nije imao ništa!

Tada je shvatio da nije novac – bio on pravi ili ne – taj koji mu je preokrenuo život. Život mu je preokrenulo samopouzdanje.

loading...

One comment

  1. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thank you!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com