Milačić: Zapad se iz istih razloga boji volje naroda u Republici Srpskoj i CG - Volim Podgoricu

Milačić: Zapad se iz istih razloga boji volje naroda u Republici Srpskoj i CG

Referendumski karavan na svom putu od 7.000 kilometara, poslije Beograda, posjetio je Banjaluku.

Nakon obraćanja na Radio-televiziji Republike Srpske, članove Karavana primio je građanski aktivista Dane Čanković.

“U jednom trenutku u otvorenom pismu Bakiru Izetbegoviću predlagali smo da podrži ideju neutralnosti dejtonske BiH, kako smo tada kazali, a onda i ostalih država u regionu. Prije svega mislimo na Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. To je, po meni, najbolje rješenje za sve. Međutim, mi imamo ozbiljan problem sa određenim centrima svjetske moći, koji su povezani i sa bivšom američkom administracijom. To su ozbiljne snage koje pokušavaju da razbiju sve vrste suvereniteta državâ i narodâ i da sve svedu na kontrolisanog pojedinca”,kazao je Čanković o potrebi za neutralnošću.

Marko Milačić, predvodnik Karavana, napravio je paralelu između insistiranja na referendum u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj.

“O pitanju referenduma veoma je zanimljivo govoriti u Republici Srpskoj jer i vi se, na neki način, borite za referendum putem koga bi Republika Srpska ostvarila svoju punu državnost. Mi vidimo koliko se centri moći boje izjašnjavanja naroda. Oni sve uradili da do referenduma u Republici Srpskoj o Danu republike ne dođe, a kad se referendum održao, to su prikazali kao vrhunac neke nedemokratije, samovolje itd., umjesto suprotno: kao volju jednog naroda da se pita svojoj sudbini.  Referendum mora biti univerzalan jer je riječ o elementarnom demnokratskom principu”, kazao je on.

Čanković je podržao ideju Karavana.

“Mi smo tražili da se o svim suštinskim pitanjima, kakvo je i pitanje ulaska našeg naroda u NATO, odlučuje na referendumu. Zato smatramo da je ovo što vi radite za svaku pohvalu jer vi na neki način budite običnog čovjeka da se uključi u budućnost svog života i života svojih potomaka. Zato građani Crne Gore, kao i građani Republike Srpske, svoj stav treba da iznesu na referendumu jer referendum je dokaz naše slobode. Mi smo jesenas imali referendum o Danu Republike Srpske i za taj referendum smo rekli da predstavlja pitanje slobode. To nije bilo samo pitanje slobode građana Republike Srpske, već čitavog slobodarskog svijeta. Protiv tog referendum bila je američka ambasada, bile su one globalističke snage koje zagovaraju nepravedan globalistički sistem. I zamislite, mala Republika Srpska smogla je snage da se suprotsatvi pritiskui da se referendum ne održi. To je za svaku pohvalu. To je primjer i drugima, ne samo na našim prostorima, već u čitavom svijetu, da se može oduprijeti moćnoj nepravednoj globalističkoj sili”, smatra on.

Prema Milačićevim riječima, izopštavanje referenduma o suštinskim pitanjima i ranije u bilo prisutno.

“Takvih pritisaka je bilo npr. i tokom Bregzita, i tokom usvajanja Lisabonskog ugovora, a takav pritisak u Crnoj Gori imamo danas. A to je naročito paradoksalno, jer je Crno Gora svoju politiku utemeljila na referendumskoj odluci prije deset godina. Dakle, tendencija izopštavanja referendum kao vida najdemokratskijeg odlučivanja naroda nije novijeg datuma. Mi vidimo porast trenda da se svako odlučivanje kreće od naroda ka elitama, umjesto da ide u suprotnom smjeru. Naša želja je da se izborimo za suprotan proces i da od elita taj problem vratimo narodu”, kazao je on.

Sledeća stanica Karavana je Zagreb.

1 komentar

  1. This is the right blog for everyone who is really wants to discover this topic. You know so much its nearly not easy to argue on hand (not that I really would want…HaHa). You actually put the latest spin for a topic thats been written about for years. Wonderful stuff, just fantastic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com