Osnovne škole da se izjasne o uvođenju uniformi - Volim Podgoricu

Osnovne škole da se izjasne o uvođenju uniformi

Ministarstvo prosvjete, kako Pobjeda saznaje, uputilo je u četvrtak dopis svim osnovnim školama u zemlji da se izjasne o pilot projektu uvođenja uniformi za đake.

Program je promovisan nedavno u podgoričkoj OŠ „Savo Pejanović“ gdje učenici od početka drugog polugodišta dolaze u uniformama.

“Ovaj projekat treba nastaviti u cilju daljeg jačanja obrazovnog sistema kroz stavljanje u fokus znanja kao jedine prave vrijednosti koju treba njegovati”, navodi se u dopisu Ministarstva, u koji je Pobjeda imala uvid.

Ističe se da je uvođenje uniformi u školi “Savo Pejanović“ naišlo na opštu podršku učenika, roditelja i nastavnika, ali i šire javnosti.

“Suština ideje uvođenja uniformi je da se obezbijedi prepoznatljivost učenika i osjećaj pripadnosti školi koju pohađaju”, navodi se u dopisu.

Za uvođenje uniformi u nekoj školi potrebna je saglasnost savjeta roditelja, nastavničkog vijeća i školskog odbora. Upravo iz tih razloga, kako saznaje Pobjeda, Ministarstvo i očekuje izjašnjenje svake škole pojedinačno, kako bi nakon toga donijeli konačnu odluku da li će svi crnogorski osnovci od sljedeće školske godine biti uniformisani.

Nezvaničan sagovornik Pobjede kaže da ništa neće biti urađeno bez saglasnosti roditelja i školskih uprava.

Interesantno je da se u dopisu napominje i da će izgled uniformi, kako piše, “biti inoviran u vezi sa bojom i modelom, prema izboru roditelja i učenika“.

Nezvaničan sagovornik Pobjede pojašnjava da su se na taj korak odlučili nakon oštrih reakcija dijela javnosti koje su se odnosile na boju đačkih uniformi, a pritužbe su stigle i od roditelja.

“Zbog toga ćemo, najvjerovatnije, usvojiti model da svaka škola, uz konsultaciju sa savjetom roditelja, sama donese odluku o bojama i izgledu uniformi”, objasnio je sagovornik Pobjede.

Osnovne škole o uvođenju uniformi treba da se izjasne do 15. aprila.

Odmah nakon promocije pilot projekta u OŠ “Savo Pejanović“ burno je reagovala LGBT zajednica uz konstataciju da je podjela uniformi roza boja za devojčice i teget za dječake, doprinijela produbljivanju rodnih podjela, koje su, kako su oni upozorili, još izražene u crnogorskom društvu.

Sa njihovom ocjenom saglasio se i dio nevladinog sektora.

Pilot program uvođenja uniformi u JU OŠ “Savo Pejanović“ na tenderu je dobila firma “Pro file“, a koštale su 24.017 eura. Učenici su dobili po jednu duskericu sive boje, po dvije polo majice dugih rukava i dvije polo majice kratkih rukava, u rozoj i plavoj boji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com