Zagađenje u Podgorici bilo veće nego u Pljevljima - Volim Podgoricu

Zagađenje u Podgorici bilo veće nego u Pljevljima

Vazduh u Podgorici juče je bio zagađeniji od onog u Pljevljima, pokazao je monitoring kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Pregled mjerenja koncentracije PM10 čestica u vazduhu juče, u 13 časova, pokazao je da je koncentracija ovih čestica u vazduhu Podgorice iznosila 114,2 mikrograma po metru kubnom, dok je u istom periodu u Pljevljima njihova koncentracija iznosila 46,6 mikrograma po metru kubnom.

Ovaj nivo PM10 čestica u vazduhu u gradu, prema indeksu kvaliteta vazduha, označava visok sadržaj polutanata.

U nastavku dana, mjerna stanica u Podgorici je zabilježila da je koncentracija PM10 čestica u padu, te je kvalitet vazduha svrstan u kategoriju sa srednjim sadržajem polutanata.

Koncentracja PM10 čestica u vazduhu, tokom januara, bila je 17 dana iznad graničnih vrijednosti, pokazuju zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

“Srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM10 su upoređene sa propisanom graničnom vrijednošću za srednju dnevnu vrijednost, (50 mikrograma po metru kubnom) koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine. Sedamnaest srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica PM10 tokom mjeseca januara je bilo iznad propisane granične vrijednosti“, navodi se u izvještaju Centra za ekotoksikološka istraživanja za januar koji je objavljen na sajtu Agencije.

Maksimalna koncentracija PM10 čestica u vazduhu tokom prethodnog mjeseca je izmjerena 23. januara i iznosila je 222,84 mikrograma po metru kubnom, odnosno četiri puta više od propisane granične vrijednosti.

Ipak, ova cifra je daleko od maksimalne koncentracije PM10 čestica u zraku Pljevalja. Ona je tokom 12. januara dostigla 526,03 mikrograma po metru kubnom.

Pored povećane koncentracije ovih čestica, tokom januara, evidentiran je i visok sadržaj benzoapirena u PM10 česticama.

“Sadržaj benzoapirena izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka u januaru mjesecu je 11,15 nanograma po metru kubnom u odnosu na ciljnu vrijednost (1 nanogram po metru kubnom) propisanu sa ciljem zaštite zdravlja“, navodi se u izvještaju.

Ostali mjereni parametri bili u redu

Ostali parametri mjereni tokom januara u gradu bili su ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Povećane koncentracije čestica PM10 u vazduhu u Podgorici karakteristične su za zimski period.

Samo tokom decembra 2016. godine, 25 dana zagađenost je bila iznad propisane granične vrijednosti.

Prema propisima, tokom jedne kalendarske godine, broj dana kada je zagađenost preko granične vrijednosti, ne smije biti preko 35.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com