“Crna Gora lider u integracijama, uprkos pokušajima Rusije da je diskredituje” - Volim Podgoricu

“Crna Gora lider u integracijama, uprkos pokušajima Rusije da je diskredituje”

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) usvojio je danas prijedlog rezolucije o Crnoj Gori u kojem se ocjenjuje da je Crna Gora najdalje odmakla u evropskim integracijama od svih kandidata za članstvo u EU, ali i da je 2016. morala da se suoči s pokušajima Rusije da diskredituje njene uspjehe.

“Crna Gora je ostala dobra vijest Zapadnog Balkana kao zemlja koja je najviše napredovala od svih zemalja kandidata. Pošto Crna Gora želi da se ove godine pridruži NATO-u, vjerujem da je ovo važno vrijeme za njen proces evroatlantskih integracija i da je bitno da EP iskoristi tu priliku da pokaže svoju snažnu podršku tom procesu”, izjavio je izvjestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok, prenosi RTS pozivajući se na Tanjug.

Poslanici EP su pozdravili napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU, podsjetivši da je do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva.

Ipak, poslanici su u rezoluciji ukazali na problem korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija.

“Evropski poslanici su izrazili zabrinutost i zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na Crnu Goru i destabilizuje Zapadni Balkan, kao što su pokazali nedavni pokušaji da se diskredituju izbori u oktobru 2016”, navodi se u saopštenju EP.

Poslanici su pozvali visoku predstavnicu EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerini da pažljivo prati istrage navodnog pokušaja državnog udara.

U saopštenju se dodaje da su evropski poslanici o tome razgovarali u ponedjeljak s crnogorskim ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, koji je podsjetio na izjavu specijalnog tužioca da pripadnici ruske obavještajne zajednice stoje iza pokušaja udara.

Rezolucija je u Spoljnopolitičkom odboru usvojena sa 51 glasom za, šest protiv i dva uzdržana, a EP treba konačno da je usvoji na plenarnom zasijedanju u martu u Strazburu.

1 komentar

  1. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a great website.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com