Ministar blokirao Ljekarsku komoru - Volim Podgoricu

Ministar blokirao Ljekarsku komoru

Pred­sjed­nik Lje­kar­ske ko­mo­re i kar­di­o­hi­rurg Alek­san­dar Mu­go­ša oci­je­nio je za „Dan” da Mi­ni­star­stvo zdra­vlja ad­mi­ni­stra­tiv­nim mje­ra­ma spro­vo­di blo­ka­du Ko­mo­re od ka­da je on iza­bran na tu funk­ci­ju. Mu­go­ša is­ti­če da je za­htjev Mi­ni­star­stva zdra­vlja i mi­ni­sta Ke­na­na Hra­po­vi­ća da im do­sta­ve do­ku­men­ta­ci­ju o po­stup­ku iz­bo­ra no­vog ru­ko­vod­stva Ko­mo­re na­si­lje nad ra­dom te in­sti­tu­ci­je.
– Po­sli­je blo­ka­de u funk­ci­o­ni­sa­nju Lje­kar­ske ko­mo­re u po­sled­njih mje­sec da­na i od­bi­ja­nja da nam do­sta­ve po­tvr­du o iz­bo­ru na­sta­vlja se op­stru­i­ra­nje. Mi­ni­star­stvo zdra­vlja na­kon vr­še­nja fak­tič­kog na­si­lja že­li to da na­do­gra­di i prav­nim na­si­ljem, tra­že­ći da se is­pi­ta za­ko­ni­tost iz­bor­ne pro­ce­du­re. U raz­go­vo­ru sa mi­ni­strom zdra­vlja Hra­po­vi­ćem upo­znao sam ga sa mo­gu­ćim po­sle­di­ca­ma ne­funk­ci­o­ni­sa­nja Ko­mo­re. Na­dam se da mi­ni­star Hra­po­vić zna šta ra­di, jer je ru­ko­vod­stvo lje­kar­ske ko­mo­re iza­bra­no po za­ko­nu, a is­pa­šta­ju lje­ka­ri – is­ti­če Mu­go­ša.
Pred­sjed­ni­ca Sin­di­ka­ta dok­to­ra me­di­ci­ne Mi­le­na Po­po­vić Sa­mar­džić op­tu­ži­la je Mi­ni­star­stvo zdra­vlja i mi­ni­stra Hra­po­vi­ća da su blo­ki­ra­li rad Lje­kar­ske ko­mo­re mje­sec da­na jer ni­je­su iz­da­li po­tvr­du za re­gi­stra­ci­ju no­vog ru­ko­vod­stva u Cen­tral­ni re­gi­star pri­vred­nih su­bje­ka­ta. Ona is­ti­če za „Dan” da su zbog od­bi­ja­nja iz­da­va­nja po­tvr­de o re­gi­stra­ci­ji lje­ka­ri spri­je­če­ni da pro­du­že li­cen­ce, do­bi­ju do­zvo­lu za rad, kao i sa­gla­snost za od­la­zak iz zdrav­stve­nog si­ste­ma, zbog če­ga su se obra­ti­li Sin­di­ka­tu dok­to­ra me­di­ci­ne. Po­po­vić Sa­mar­džić na­vo­di da je Mu­go­ša iza­bran 31. ja­nu­a­ra za pred­sjed­ni­ka Lje­kar­ske ko­mo­re gla­so­vi­ma ve­ći­ne de­le­ga­ta Skup­šti­ne, na­kon što je tu in­sti­tu­ci­ju 20 go­di­na vo­dio Đo­ko Jo­čić.
– Obra­ti­la nam se gru­pa dok­to­ra me­di­ci­ne pri­tu­žbom da zbog blo­ka­de Lje­kar­ske ko­mo­re ne mo­gu da iz­va­de po­tvr­de da se pro­tiv njih ne vo­di po­stu­pak pred Etič­kim ko­mi­te­tom za rad u usta­no­va­ma u Cr­noj Go­ri ili ino­stran­stvu. To do­vo­di do to­ga da su po­je­di­ni lje­ka­ri spri­je­če­ni da za­snu­ju svoj rad­ni od­nos ili pro­du­že ugo­vor na od­re­đe­no. Ima­mo si­tu­a­ci­ju da je pr­vi put na­kon 20 go­di­na iza­bran pred­sjed­nik Lje­kar­ske ko­mo­re, ali Mi­ni­star­stvo zdra­vlja od­bi­ja da iz­da po­tvr­du pred­sjed­ni­ku Mu­go­ši da je od­go­vor­no li­ce, ka­ko bi bio za­ve­den u Cen­tral­ni re­gi­star pri­vred­nih su­bje­ka­ta, jer im ne od­go­va­ra no­vo ru­ko­vod­stvo. Zbog blo­ka­de Ko­mo­re pri­je­te nam i nov­ča­ni gu­bi­ci, jer su sto­pi­ra­ni mno­gi po­slo­vi u zdrav­stvu, od ten­de­ra, do na­bav­ke fak­si­mi­la za ovje­ra­va­nje li­cen­ci lje­ka­ra, ta­ko da je sve pod zna­kom pi­ta­nja, jer fir­me ko­je su iza­bra­ne pri­je­te sud­skim po­stup­ci­ma – is­ti­če Po­po­vić Sa­mar­džić.
Ona na­vo­di da je za­bri­nja­va­ju­će da se Hra­po­vić na­kon mje­sec da­na ni­je udo­sto­jio da iz­da po­tvr­du Mu­go­šu i da su In­spek­ci­ja ra­da i Zdrav­stve­na in­spek­ci­ja iz­vr­ši­le nad­zor u Lje­kar­skoj ko­mo­ri.
– Za­ku­ca­li su na vra­ta Ko­mo­re na­kon 20 go­di­na, tek ka­da je do­šlo no­vo ru­ko­vod­stvo i ni­je­su pro­na­šli ni­jed­nu ne­pra­vil­nost. Pre­ma mo­jim sa­zna­nji­ma, nad­zor je iz­vr­šen mi­mo ovla­šće­nja i Lje­kar­ska ko­mo­ra će pod­ni­je­ti kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv in­spek­to­ra ko­ji su vr­ši­li nad­zor. Zbog sve­ga na­ve­de­nog oti­šla je de­le­ga­ci­ja Ko­mo­re na če­lu sa Mu­go­šom u Mi­ni­star­stvo zdra­vlja tra­že­ći od­go­vo­re zbog blo­ka­de i od­bi­ja­nja iz­da­va­nja po­tvr­de o iz­bo­ru ru­ko­vod­stva, ali su za­u­sta­vlje­ni na ula­zu u taj re­sor. Hra­po­vić je ka­zao da je iz prin­ci­pa za­u­sta­vio tri lje­kar­ke da uđu i raz­go­va­ra­ju, dok je na krat­ko pu­stio sa­mo pred­sjed­ni­ka Mu­go­šu da iz­ne­se svo­je vi­đe­nje pro­ble­ma. Po­na­šao se pre­ma lje­ka­ri­ma i pred­stav­ni­ci­ma Ko­mo­re kao da su kri­mi­nal­ci i ako se na­sta­vi ta­kav pri­mi­ti­van od­nos Hra­po­vi­ća, Sin­di­kat dok­to­ra me­di­ci­ne mo­ra­će da re­a­gu­je – na­vo­di Po­po­vić Sa­mar­džić.

(Dan)

1 komentar

  1. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com