PODGORICA: Elektronska karta za nove autobuse - Volim Podgoricu

PODGORICA: Elektronska karta za nove autobuse

Elek­tron­ska kar­ta ne mo­že se uve­sti u po­sto­je­će aut­obuse, u pro­sje­ku stare 18 go­di­na, već se mo­ra ra­di­ti na po­bolj­ša­nju op­šteg sta­nja grad­skog pre­vo­za, ka­zao je Mar­ko Ra­ko­če­vić, se­kre­tar za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­o­bra­ćaj. Se­kre­tar sma­tra da grad­ski pre­voz, ova­kav ka­kav je, ni­je do­bar za grad, te da ga tre­ba una­pri­je­di­ti pri­tom is­ti­če da ne oma­lo­va­ža­va na­po­re pre­vo­zni­ka ko­ji u skla­du sa mo­guć­no­sti­ma ra­de na po­bolj­ša­nju uslu­ga.
-Pri­je 15 go­di­na po­sto­jao je grad­ski pre­voz ko­ji je pro­pao, ta­ko da sad ima­mo tri pre­vo­zni­ka sa ko­ji­ma ima­mo ko­rekt­nu sa­rad­nju ko­ja mo­že bi­ti i bo­lja. Grad­ski pre­voz kao ova­kav ni­je do­bar za grad. Mo­ra se una­pre­đi­va­ti. Ne oma­lo­va­ža­vam na­po­re pre­vo­zni­ka jer oni u skla­du sa svo­jim fi­nan­sij­skim mo­guć­no­sti­ma po­ku­ša­va­ju sve, ali ima­mo žal­be gra­đa­na da auto­bu­si ni­je­su kli­ma­ti­zo­va­ni, da se lje­ti vo­ze sa otvor­e­nim vra­ti­ma, da su teh­nič­ki ne­is­prav­ni. Ra­zu­mi­jem i pre­vo­zni­ke jer sa ova­kvim tak­si pre­vo­zom i ne­re­gu­lar­nim tak­si­sti­ma te­ško je ra­di­ti. Plan nam je da uve­de­mo red u pre­vo­zu, ali se mo­ra­mo oslo­bo­di­ti si­ve zo­ne – ka­zao je Ra­ko­če­vić.
Ka­ko Ra­ko­če­vić na­ja­vlju­je spre­ma­ju dva ten­dra.
-Je­dan je za no­vi ras­po­red li­ni­ja ko­ji će ob­u­hva­ti­ti kom­plet grad. Po­sto­je­će su 32 ko­je ob­u­hva­ta­ju grad i pri­grad. Na­pra­vi­će­mo ne­ku ana­li­zu gra­da ko­ji su to dje­lo­vi ko­ji sa­da ni­je­su po­kri­ve­ni pre­vo­zom, a tre­ba­lo bi. Oče­ku­jem do kra­ja go­di­ne da će bi­ti ras­pi­san ten­der za no­vi ras­po­red li­ni­ja. Ta­ko­đe, ras­pi­sa­će­mo i ten­der za uvo­đe­nje elek­tron­ske kar­te. To je ide­ja ko­ja od ra­ni­je po­sto­ji. Ja­vlja­ju se već ne­ki part­ne­ri, i to je ne­što što će uve­sti red. U pi­ta­nju je je­din­stve­na kar­ta. Sad da bi do­šli do ne­kog mje­sta mo­ra­te pro­mi­je­ni­ti dva auto­bu­sa, i pla­ća­te dvi­je kar­te 1,40 eura. Kada kre­ne­te sa je­din­stve­nom kar­tom, ko­ja će ima­ti vre­men­ski rok tra­ja­nja naj­vje­ro­vat­ni­je do 90 mi­nu­ta, za jed­nu ci­je­nu ide­te gdje že­li­te. Ta­da će i grad ima­ti kon­tro­lu o bro­ju pre­ve­ze­nih put­ni­ka, kva­li­te­tu pre­vo­za, bro­ju pre­đe­nih ki­lo­me­ta­ra, tač­nu in­for­ma­ci­ju o ren­ta­bil­nim i ne­ren­ta­bil­nim li­ni­ja­ma… Mi sad mo­ra­mo da vje­ru­je­mo pre­vo­zni­ci­ma. Ta­da će se u sva­kom mo­men­tu zna­ti ko­li­ko put­ni­ka ima u auto­bu­su – re­kao je Ra­ko­če­vić.
Mar­ko Ra­ko­če­vić ka­že da će se kar­ti­ca vre­me­nom mo­ći ko­ri­sti­ti i za bi­bli­o­te­ku, ba­zen, i mno­ge dru­ge vr­ste uslu­ga gra­da, jer će po­sto­ja­ti kao pri­pejd i post­pejd. Ra­pi­si­va­njem ten­de­ra za ras­po­dje­lu li­ni­ja tra­ži­će se i novija go­di­šta auto­bu­sa.
-Ti auto­bu­si mo­ra­ju bi­ti novi i is­pu­nja­va­ti ne­ke EU uslo­ve, te ima­ti i ram­pe za in­va­li­de, i u nji­ma će bi­ti oba­ve­za si­ste­ma elek­tron­ske kar­te. Si­tu­a­ci­ja je ma­lo spe­ci­fič­na jer ne­ma­mo grad­sko pred­u­ze­će, ne­go tri pri­vat­ni­ka. Oni se ne mo­gu uvi­jek usa­gla­si­ti, jer ni­ko­me kon­tr­o­la ne od­go­va­ra, pa mi­je­nja­ju te­ze i go­vo­re da se ne­ko­me na­mje­šta po­sao. To se ra­di samo da se una­pri­je­di grad­ski pre­voz. Svu­da u re­gi­o­nu je uve­den si­stem elek­tron­ske kar­te. Prak­sa je po­ka­za­la od 13 do 15 od­sto vi­še pro­me­ta, a to je od­mah le­ga­li­zovan fi­nan­sijs­ki tok – ka­že Ra­ko­če­vić. A.D.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com