Državnim funkcionerima povećali plate 70 %, a sad smanjuju po nekoliko eura - Volim Podgoricu

Državnim funkcionerima povećali plate 70 %, a sad smanjuju po nekoliko eura

Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja pred­lo­ži­će Skup­šti­ni pred­log iz­mje­na Za­ko­na o za­ra­da­ma za­po­sle­nih u ja­nom sek­to­ru, ko­jim će se umje­sto „za­mr­za­va­nja” mi­nu­log ra­da uve­sti po­rez na sve pla­te za­po­sle­ni­ma ko­ji­ma je ko­e­fi­ci­jent iz­nad 4,10, od­no­sno pla­ta pre­ko 300 eura, piše Dan.

Tako će no­vim po­re­zom pred­sjed­ni­ci­ma dr­ža­ve i Vla­de, Fi­li­pu Vu­ja­no­vi­ću i Du­šku Mar­ko­vi­ću, za­ra­de bi­ti sma­nje­ne za oko 17 eura.
Umje­sto da opre­zu­ju naj­vi­še iz­no­se pla­ta, opo­re­zo­va­će i pri­ma­nja slu­žbe­ni­ka či­ja su pri­ma­nja is­pod pro­sječ­ne za­ra­de u dr­ža­vi, ko­ja je oko 500 eura.
Pre­ma no­vom pred­lo­gu ko­ji spre­ma Vla­da, pla­ta pred­sjed­ni­ka dr­ža­ve bi­će sma­nje­na za 17,22 eura, a pre­mi­je­ra za 16,14. Mi­ni­stri­ma će pla­te po osno­vu no­vog po­re­za bi­ti sma­nje­ne za 13,98 eura, a star­je­ši­na­ma sa­mo­stal­nih or­ga­na za 10,22.

Duško Marković
Duško Marković

Za­po­sle­ni­ma u ad­mi­ni­stra­ci­ji sa vi­so­kom struč­nom spre­mom i naj­ma­nje pet go­di­na rad­nog is­ku­stva pla­ta će bi­ti sma­nje­na za 4,32 eura, a za one sa vi­šom škol­skom spre­mom i ko­e­fi­ci­jen­tom 5,5 za­ra­da će bi­ti uma­nje­na za 3,21 euro.
– Na­gla­ša­va­mo da će fi­skal­ni efe­kat no­vo­pre­dlo­že­ne mje­re bi­ti ekvi­va­len­tan onom ko­ji je iz­ra­ču­nat kroz ra­ni­je pred­lo­že­nu mje­ru ,,za­mr­za­va­nja“ mi­nu­log ra­da i ko­ji je pla­ni­ran Za­ko­nom o bu­dže­tu za ovu go­di­nu i sa­na­ci­o­nim pla­nom – ka­žu u mi­ni­star­stvu, do­da­ju­ći da se iz dr­žav­nog bu­dže­ta fi­nan­si­ra 39.500 za­po­sle­nih.
Iz re­so­ra fi­nan­si­ja su sa­op­šti­li da su na­kon in­ten­ziv­nih pre­go­vo­ra iz­me­đu pred­stav­ni­ka Vla­de i re­pre­zen­ta­tiv­nih sin­di­kal­nih or­ga­ni­za­ci­ja, Uni­je slo­bod­nih sin­di­ka­ta i Sa­ve­za sin­di­ka­ta (SSCG), u du­hu so­ci­jal­nog di­ja­lo­ga, po­sti­gli do­go­vor da od­red­ba iz­mi­je­nje­nog Za­ko­na o za­ra­da­ma za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru, ko­ja se od­no­si na ,,za­mr­za­va­nje“ mi­nu­log ra­da, či­ja je pri­mje­na bi­la pro­pi­sa­na od 31. mar­ta te­ku­će go­di­ne, ne stu­pi na sna­gu, već da se za­ra­de u jav­nom sek­to­ru i u na­red­nom pe­ri­o­du uve­ća­va­ju po tom osno­vu.

Filip Vujanović
Filip Vujanović

– Me­đu­tim, ima­ju­ći u vi­du po­tre­bu Vla­de za ra­ci­o­na­li­za­ci­jom po­tro­šnje i uvo­đe­njem mje­ra šted­nje u funk­ci­ji odr­ži­vo­sti bu­dže­ta, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja će, od­no­sno Vla­da, Skup­šti­ni upu­ti­ti no­vi pred­log iz­mje­na po­me­nu­tog za­ko­na, ko­jim će od­red­ba ko­ja se od­no­si na „za­mr­za­va­nje” mi­nu­log ra­da bi­ti za­mi­je­nje­na od­red­bom ko­jom će se za­po­sle­ni­ma ko­ji ima­ju ko­e­fi­ci­jent zva­nja iz­nad 4,10 (pro­sječ­na za­ra­da za­po­sle­nog sa sred­njom ško­lom u dr­žav­noj upra­vi u iz­no­su od oko 300 eura) uma­nji­va­ti osnov­na za­ra­da za je­dan od­sto, od da­na stu­pa­nja na sna­gu za­ko­na do 31. de­cem­bra 2018. go­di­ne. Na­po­mi­nje­mo da se uma­nje­na osno­vi­ca ne­će pri­mje­nji­va­ti na ob­ra­čun uve­ća­nja na za­ra­de po osno­vu mi­nu­log ra­da, pre­ko­vre­me­nog, noć­nog i ra­da u dr­žav­nim i vjer­skim pra­zni­ci­ma – sa­op­šte­no je za „Dan” iz Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja.
Pod­sje­ti­mo, funk­ci­o­ne­ri­ma su po­čet­kom pro­šle go­di­ne po­ve­ća­ne pla­te do 70 od­sto, od­no­sno pre­ko 1.000 eura, a no­vim pred­lo­gom za opo­re­zi­va­nje bi­će mi­ni­mal­no sma­nje­ne. Na dru­goj stra­ni, maj­ka­ma, ko­ri­sni­ca­ma na­dok­na­da po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce, pri­ma­nja su sma­nje­na za čak 25 pro­ce­na­ta i to sa iz­no­sa od 336 na 264 eura i sa 192 na 144 eura.
Ta­ko­đe, pla­te funk­ci­o­ne­ri­ma su ne­dav­no sma­nje­ne za osam od­sto, ali su to ma­li iz­no­si s ob­zi­rom na nji­ho­va vi­so­ka pri­ma­nja.
Na­kon stu­pa­nja na sna­gu Za­ko­na o za­ra­da­ma za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru pred­sjed­ni­ku Cr­ne Go­re Fi­li­pu Vu­ja­no­vi­ću pla­ta je po­ve­ća­na za 738 eura. Iz Vu­ja­no­vi­će­vog ka­bi­ne­ta za „Dan” je sa­op­šte­no da je pred­sjed­ni­ko­va pla­ta pri­je stu­pa­nja na sna­gu no­vog za­ko­na u fe­bru­a­ru iz­no­si­la 1.685, a na­kon stu­pa­nja na sna­gu po­me­nu­tog ak­ta, za april mu je is­pla­će­no 2.423 eura. Spro­vo­de­ći mje­re šted­nje, me­đu ko­ji­ma su uma­nje­nje pri­ma­nja jav­nim funk­ci­o­ne­ri­ma od osam po­sto, Ad­mi­ni­stra­tiv­ni od­bor je u ja­nu­a­ru Vu­ja­no­vi­ću pla­tu sma­njio za 195 eura. Ka­da se sve sa­be­re pred­sjed­nik će i sa no­vim sma­nje­njem od 17 eura, pri­ma­ti mje­seč­no 2.211 eura, od­no­sno vi­še od če­ti­ri pro­sječ­ne ne­to za­ra­de u dr­ža­vi.

FOTO: Vlada

Sma­nje­nje ne­će osje­ti­ti

Pre­mi­je­ru Du­šku Mar­ko­vi­ću de­cem­bar­ska pla­ta je bi­la 2.240 eura, ko­ja je u ja­nu­a­ru od­lu­kom Ad­mi­ni­stra­tiv­nog od­bo­ra sma­nje­na za 174 eura. Sa sta­rim i no­vim sma­nje­njem, pre­mi­jer će i da­lje pri­ma­ti pre­ko 2.000 eura.
Pred­sjed­ni­ku Skup­šti­ne Iva­nu Bra­jo­vi­ću pla­ta je uma­nje­na za 170 eura, pot­pred­sjed­ni­ci­ma Skup­šti­ne za 144, a po­sla­ni­ci­ma za 139 eura. Po­sla­ni­ci cr­no­gor­skog par­la­men­ta su me­đu naj­pla­će­ni­jim u re­gi­o­nu, a nji­ho­ve pla­te pre­la­ze i 2.000 eura.

Izvor: dan.co.me

487 komentara

  1. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

  2. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the terrific works guys I’ve added you guys to my blogroll.

  3. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service? Many thanks!

  4. Howdy, I do think your blog may be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it's got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

  5. I really love your site.. Great colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as Iím trying to create my own site and want to know where you got this from or exactly what the theme is called. Many thanks!

  6. May I simply just say what a comfort to find someone who truly understands what they're discussing on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of your story. I can't believe you're not more popular given that you certainly have the gift.

  7. I take pleasure in, cause I discovered exactly what I used to be having a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  8. Greetings, I believe your website might be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it's got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, excellent site!

  9. Hi there, I think your site could be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic website!

  10. What's Going down i'm new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & help different customers like its aided me. Good job.

  11. An intriguing discussion is worth comment. I believe that you should publish more on this issue, it might not be a taboo subject butusually people don't speak about these topics. To the next!Cheers!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com