Ne treba forsirati pitanja koja dijele - Volim Podgoricu

Ne treba forsirati pitanja koja dijele

Potpredsjednik URA Dritan Abazović kazao je da opozicija treba da se drži isključivo stavova koji su zajednički, zahtjeva za ponavljanjem izbora, ponavljanjem izbora u Nikšiću i bojkota parlamenta, te da je potrebno izbjeći teme koje dijele opoziciju – NATO i pitanje Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz Demokratskog fronta juče su opoziciji ispostavili dva nova zahtjeva, smjenu Katnića i da se ne sijeda za sto sa premijerom Duško Markovićem i predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem. “DF je prije tri mjeseca opoziciji predložio formiranje opozicionog kabineta od lidera stranaka, formiranje opozicione vlade, dogovor oko zajedničkih uslova za rješenje političke krize, jedinstvenu lista na izborima u Nikšiću, zajedničko organizovanje protesta kao jedinog efikasnog metoda pritiska prema režimu i  dogovor oko zajedničkog kandidata za predsjednika”, saopštio je član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević.

On je naveo da je u međuvremenu imao “snažnu međunarodnu aktivnost koja je dovela do otvaranja političkog prostora za internacionalizaciju političke krize u Crnoj Gori” i da je Katnić nastavio sa progonom DF-a, kako je naveo, “svojim nezakonitim predlogom da Skupština skine imunitet liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću i da ih uhapsi, i na pravdi boga doveo zemlju na korak od građanskog rata”. “Imajući u vidu ova dva nova momenta, DF je  dopunio svoj predlog ostatku opozicije sa još dva elementa: da se odmah smijeni Katnić koji ne djeluje u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, već po privatnim naređenjima Đukanovića i koji svojim progonom DF-a dovodi zemlju na ivicu građanskog rata. Da opozicija ne sjeda za isti sto sa Đukanovićem i Markovićem,  već da se zahtjevi upute međunarodnim faktorima koji treba da preuzmu odgovornost zbog mogućeg haosa u koji nas uvlači Đukanović”, naveo je Medojević.  Medojević tvrdi i da su krize u Makedoniji, BiH  ponovo aktuelizovale ulogu EU na zapadnom Balkanu i poptuno je jasno da opozicija sada mora djelovati aktivno i prema EU.

Abazović je za “Vijesti” rekao da opozicija treba da se drži zajedničkih stavova,  koji nisu plod nikakvog posebnog programskog, partijskog ili političkog interesa.  “Ono oko čega sad postoji zajednički pristup jeste bojkot, ponavljanje parlamentarnih izbora. Na sve to se dodao i Nikšić i taj zahtjev jeste zajednički. Dobra je polazna osnova da se oko ovih tačaka držimo zajedno”, rekao je Abazović. On je naveo da postoje i pitanja koja opterećuju jedinstvo opozicije, ali da ih treba izbjegavati.  “Imamo pitanja koja nas opterećuju, kao  što je NATO, i zbog toga, čini mi se, i kasni se sa nekim aktivnostima koje bi vodile ka građanskim protestima. Tu je sada i pitanje vezano za SDT-a koje je pomenuo DF. Ako takva pitanja budemo izbjegavali i držimo se zajedničkog interesa, onda nisam uopšte pesimističan”, rekao je Abazović.  On je dodao da  treba naći zajednički imenilac za opoziciju i da niko ne nameće pitanja koja su ekskluzivno interes samo jedne političke opcije.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com