Španci ratifikovali, Holanđani će do kraja mjeseca - Volim Podgoricu

Španci ratifikovali, Holanđani će do kraja mjeseca

Parlament Holandije je već odobrio ulazak Crne Gore u NATO i sada čeka odobrenje Senata, a plenarna rasprava u Senatu je zakazana za 21. mart, saopšteno je Vikend novinama u holandskoj delegaciji u NATO.

U ovoj delegaciji kažu da je odluka o članstvu Crne Gore u NATO je na Alijansi i Crnoj Gori, bez uplitanja trećih strana.

“Svaka nacija ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i da odabere političke i bezbjednosne mjere sa drugim nacijama i organizacijama. Članstvo u NATO-u nije usmjereno ni “protiv” koga, ali isto tako predstavlj a opredjeljenje za evroatlantske integracije i vrijednosti”, ističu u holandskoj delegaciji.

Holanđani ističu da je NATO predan Zapadnom Balkanu i pomaže zemljama u regionu da sprovedu reforme za dobrobit njihovih građana.

“Na svakoj zemlji je odluka da se prij avi za ulazak u NATO, i mi u potpunosti poštujemo njihov izbor. Vrata NATO-a su otvorena za evropske nacije koje su spremne da preuzmu obećanja i obaveze koje proističu iz članstva, i koje su spremne da doprinesu sigurnosti evroatlantskog regiona. Po našem mišljenju, ulazak Crne Gore doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana”, kažu u holandskoj delegaciji.

Juče je i Donji dom Parlamenta Kraljevine Španije ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

“Da bi procedura ratifikacije Protokola bila završena, potrebno j e da dokument bude usvojen i u Gornjem domu. Vlada je Nacrt zakona relevantim odborima uputila krajem decembra 2016. godine”, pojasnili su iz Vlade.

Kako navodi španski list ABC, za ulazak naše zemlje u Sjevernoatlantski savez glasalo je 267 članova Kongresa predstavnici Narodne stranke, španske Socijalističke radničke partije i “građana”.

Protiv je bilo 69 poslanika iz koalicije “Zajedno, možemo”, a devet poslanika bilo je uzdržano.

Iz Kongresa je saopšteno da je dobro što je ubjedljiva većina glasala afirmativno, s obzirom na važnost tog pitanj a, kako za samu Crnu Goru, tako i Alijansu.

List ABC piše da je Španija time dala doprinos da Crna Gora u maj u zvanično postane 29. zemlja članica. Sada je ostalo da protokol o pristupanju Crne Gore NATO ratifikuju samo još Sjedinjene Američke Države i Holandija.

(Dnevne novine)

1 komentar

  1. Aw, this became a very nice post. In notion I must set up writing this way additionally – spending time and actual effort to generate a great article… but exactly what can I say… I procrastinate alot and also no indicates seem to go done.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com