UHAPŠENA SRPKINJA: Internet prevarama “zaradila” milione eura - Volim Podgoricu

UHAPŠENA SRPKINJA: Internet prevarama “zaradila” milione eura

Državljanka Srbije Sabina S. uhapšena je u okviru velike akcije američkog FBI i izraelske policije, prenosi “Blic” pisanje izraelskih medija.

Uhapšena je zbog sumnje da je bila dio globalne kriminalne grupe koja je vršila internet prevare, čime su razne kompanije u SAD i Evropi oštećene za više miliona dolara, objavio je izraelski list “The Times of Israel”.

U okviru ove međunarodne akcije pod nazivom “Slučaj 278: Socijalni inženjering”, 1. marta je uhapšeno 20 osoba na teritoriji Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zbog različitih vrsta veb-prevara. Podignute su četiri optužnice, a jednom je obuhvaćena i državljanka Srbije.

“Sabina S., porijeklom iz Srbije sa prebivalištem u Njemačkoj, optužena je da je zajedno s trojicom državljana Izraela, Maroka i Rumunije učestvovala u stvaranju kriminalne grupe radi vršenja prevara i pranja para”, prenose izraelski mediji.

Grupa prevaranata, kako navodi “The Times of Israel” čiji je aktivni član bila i državljanka Srbije, imali su razrađenu internet šemu po kojoj su od 2014. godine do marta 2015. godine zaradili oko 10 miliona dolara.

Navodno, novac koji je zarađen prevarom, članovi kriminalne grupe su zatim, u najkraćem mogućem roku, prebacivali na račune u Kini i drugim državama, a zatim ga međusobno delili.

“Na osnovu podataka izraelske policije, neki od osumnjičenih prevaranata su, navodno, bili dio izraelsko-arapske kompanije ‘Hariri’, koja je zapravo jedna od izraelskih najmoćnijih i najopasnijih kriminalnih organizacija. Firma je prevarantima pružala pomoć u iznudama u zamjenu za određeni procenat”, saopštila je izraelska policija tamošnjim medijima.

Izraelska policija je akciju hapšenja nazvala “Slučaj 278: Socijalni inženjering”, a termin “socijalni inženjering” koristi se u informaciono-bezbjednosnom svijetu.

“Taj termin odnosi se na psihološke manipulacije ljudima kako bi obavljali određene radnje ili kako bi odavali tajne informacije”, objasnili su iz izraelske policije medijima.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com