Upoznajte Crnogorku čiji TALENAT osvaja: Umjetnost na tijelu koja ne zna za granice! - Volim Podgoricu

Upoznajte Crnogorku čiji TALENAT osvaja: Umjetnost na tijelu koja ne zna za granice!

Ona je mlada i prije svega nevjerovatno talentovana… Ako ste nekada slučajno naišli na njene crteže na društvenim mrežama, vjerovatno ste pomislili da je riječ o djevojci iz inostranstva, ali tu ste pogriješili!

Foto: privatna arhiva

Djevojka po imenu Tea Popović svoj talenat pretočava u sjajne radove, koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Umjetnost je kaže dio njenog života od kada zna za sebe. Crtanje je uvijek bilo tu oko nje – prisutno, a zajedno sa njenim odrastanjem, i taj talenat se sve više razvijao i nesmunjivo nastavlja da se razvija.

„Crtanje, i uopšteno umjetnost volim od kad znam za sebe. Upustila sam se u crtanje sa svojih 7-8 godina, uz svoju stariju sestru koja me je na neki način uvela u taj svijet, jer se u to vrijeme i sama bavila crtanjem. Već tada sam znala da će crtanje biti sastavni dio mog života. Jedino što se od tada promijenilo jeste što sam vremenom osim crtanjem, počela i da se bavim slikanjem, pa sada i body-art – om“, ističe Tea na početku razgovora za Kolektiv.me.

CRTANJE: SVIJET U KOJEM SE NAJPRIJATNIJE OSJEĆA

Crtanje kao umjetnost, predstavlja svijet sa bezbroj mogućnosti, koji autor „kreira“ po svom. Kako i na koji način će ga „oblikovati“, na kraju zavisi samo od njega…

Naša sagovornica objašnjava da se za nju crtanje ne završava samo povlačenjem linija i bojenjem.

„Smatram da sam nadarena baš za ovu vrstu umjetnosti, i na meni je da čitavog života radim na tom talentu, da se razvijam i napredujem. Crtanje se za mene ne završava samo na povlačenju linija i bojenju, već predstavlja čitav jedan novi svijet u kom se najprijatnije osjećam. Preko crtanja izražavam svoje emocije, trenutno stanje u kom se nalazim, i dajem sto odsto sebe u svakom radu. U životu mi je to najveća strast i ne mogu da zamislim svoj svijet bez umjetnosti“, kaže Tea za naš portal.

Ono što mnogim umjetnicima zna da bude „prepreka“ pri stvaranju je inspiracija. Da li je to stvar trenutka ili nešto sasvim drugo?

Tea kaže da ona takve stvari ne forsira, a inspiriše je mnogo toga.

„Inspiracija mi dolazi sama, i takve stvari nikada ne forsiram. Inspirišu me razni motivi iz serija, filmova, slike na internetu na koje nailazim, crteži moji i drugih ljudi, pa čak i muzika inspiriše, tekstovi, melodija. Uglavnom mi sve te stvari posluže kao dobra asocijacija, i iz te asocijacije ja razrađujem dalje ideju za rad“, objašnjava ona.

Razvijajući se kao umjetnik, počela je da se bavi i body-art-om, koji je, kako mu i samo ime kaže, prava mala umjetnost na tijelu, i zaista izgleda čudesno.

I upravo u body-artu mnogo toga dolazi do izražaja: emocija, ideja, spremnost da se autor upusti u igru bojama, a opet da zadrži prvobitnu ideju koju je želio da prenese.

„Da bi uopšte jedan crtež ili body-art izgledao što bolje, koristim od pribora i boje za body-art, i tempere, vodene boje, šminku, razne olovke, i od materijala i predmeta sve što doprinosi boljem utisku. Međutim, veliki dio materijala koji se koristi u ovim oblastima umjetnosti meni nije dostupan. Ja se trudim da te nedostatke nadomjestim improvizovanjem, kreativnošću, smišljanjem dobre alternative“, kaže Tea za Kolektiv.me.

LJUBAV PREMA UMJETNOSTI NIŠTA NE MOŽE UMANJITI

Na svom Instagram profilu, Tea ima čak preko pet hiljada pratilaca, koji vjerno prate sve crteže koje ona predstavlja. Ipak, s obzirom da body art iziskuje mnogo vremena i posvećenosti, trudi se da sve to uskladi jer ima obaveze i na fakultetu – studira modni dizajn.

„Dopada mi se smjer u kom se krećem, i mislim da ću nastojati da sve što radim sada u budućnosti radim mnogo bolje. Želim da se konstantno razvijam i radim na svom talentu, napredujem i stvaram. U planu imam kao prioritet završavanje fakulteta, i težim ka dostizanju zvanja modnog dizajnera, ali takođe težim i tome da jednog dana budem prepoznatljivo ime u svijetu umjetnosti. Jedino što mogu da poželim jeste prilika za to, i nadam se da ću je iskoristiti na najbolji mogući način“, naglašava ona.

U svemu tome, pitanje koje se samo po sebi nameće je da li u Crnoj Gori ima dovoljno prostora za razvijanje umjetničkih dometa na pravi način?

Naša sagovornica ističe da se mladim umjetnicima ne posvećuje dovoljna pažnja, te da u budućnosti ona ne vidi umjetnost kao svoj primarni izvor zarade.

„Smatram da Crna Gora nije najpodobnija za razvijanje umjetnosti i podsticanje umjetnika, nažalost. Ne posvećuje se dovoljno pažnje i ne cijene se dovoljno mladi ljudi koji stvaraju umjetnost. Ne vidim u svojoj budućnosti umjetnost kao primarni izvor primanja, što je i jedan od razloga za upisivanje modnog dizajna, koji je, po mom mišljenju, po tom pitanju perspektivniji. To, u svakom slučaju, ne umanjuje moju ljubav prema umjetnosti“, zaključila je Tea za Kolektiv.me.

1 komentar

  1. I’m commenting to make you be aware of of the excellent discovery my friend’s daughter found browsing your site. She picked up several things, with the inclusion of what it’s like to possess a wonderful giving heart to let a number of people very easily learn about certain tortuous subject matter. You undoubtedly did more than visitors’ desires. I appreciate you for producing those warm and friendly, trusted, informative and easy thoughts on the topic to Emily.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com