14 godina od ubistva Zorana Đinđića - Volim Podgoricu

14 godina od ubistva Zorana Đinđića

Prošlo je 14 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, a njegova politička pozadina još nije otkrivena.

Đinđić je ubijen oko 12.25 sati na ulazu u zgradu Vlade Srbije u Beogradu, a Vlada Srbije je, nekoliko sati nakon ubistva, proglasila vanredno stanje i trodnevnu žalost.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a to je potvrđivala i činjenica da je planirano da se tog dana, kako je Vlada kasnije saopštila, potpiše nalog za hapšenje jednog broja pripadnika te kriminalne grupe.

Za vrijeme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila, u policijskoj akciji “Sablja”, uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Spasojević i Luković su ubijeni su 27. marta u pokušaju policije da ih uhapsi.

Spasojević i Luković

U policijskoj akciji “Sablja” uhapšen je i neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović, kao i nekoliko članova raspuštene JSO, ali i brojni pripadnici zemunskog klana. Ova hapšenja su, takođe, pomogla u razjašnjavanju brojnih ubistava koja su se desila ranije.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra 2003. u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS). Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine. Američki nedjeljnik Time ga je u septembru 1999. godine uvrstio među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Sahranjen je 15. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U pogrebnoj povorci koja se kretala ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Iza sebe je ostavio dvoje djece, a Đinđićeva supruga Ružica danas vodi Fondaciju “Dr Zoran Đinđić”.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com