STOLTENBERG: Jesenja dešavanja su argument za članstvo - Volim Podgoricu

STOLTENBERG: Jesenja dešavanja su argument za članstvo

Svaka država ima pravo da odluči kojim putem želi da ide, poručio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, ocijenivši da dešavanja tokom jeseni prošle godine nijesu argument protiv članstva Crne Gore u NATO-u.

On je danas predstavio godišnji izvještaj za 2016. godinu, poručujući da NATO nastavlja da podržava evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, zato što je to, kako je rekao, ključno za stabilnost i prosperitet i regiona i šire.

„U 2016. smo otvorili vrata Crnoj Gori, kako bi se pridružila Alijansi, i 25 članica NATO-a dosad je ratifikovalo Protokol, popločavajući tako put Crnoj Gori kao 29. članici Alijanse“, kazao je Stoltenberg.

Upitan da li se, s obzirom na stav da će članstvo Crne Gore doprinijeti stabilnosti regiona, boji da će Rusija pokušati da utiče na taj proces, Stoltenberg je podsjetio na izvještaje iz Crne Gore u vezi sa tim, dešavanjima na jesen prošle godine i činjenicu da su ruski državljani bili umiješani u taj pokušaj napada.

„Za mene, ovo nije argument protiv članstva Crne Gore u NATO, već argument u korist toga, jer je Crna Gora kroz demokratske procese donijela odluku da želi da bude dio NATO-a“, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da je 28 članica NATO-a potpisalo Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, a da je proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica pri kraju.

„Suvereno je pravo svake države da kroz demokratske procese odluči kojim putem želi da ide i kog bezbjednosnog okvira želi da bude dio. Svaki pokušaj mijeašanja u te procese podriva suvereno pravo nacija da odlučuju i Crna Gora, naravno, ima pravo da odluči i ima našu podršku“, kazao je Stoltenberg.

U izvještaju se podsjeća da je Crna Gora u decembru 2015. godine pozvana da započne pregovore o pristupanju NATO-u, koji su okončani na proljeće prošle godine, nakon čega su saveznice potpisale Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Navodi se da je Crna Gora dio NATO aktivnosti i da učestvuje u radu većine NATO tijela, uključujući i Sjevernoatlantski savjet.

Podsjeća se da će Crna Gora postati članica nakon ratifikacije Protokola u zemljama NATO-a, a očekuje se da taj proces bude okončan u ovoj godini.

„Članstvo Crne Gore u Alijansi pojačaće bezbjednost Zapdnog Balkana, regiona od ključne važnosti za Alijansu. Poziv Crnoj Gori je jasan znak da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje koje žele da se priključe Alijansi i koje ispune kriterijume za članstvo“, kaže se u izvještaju.

(rtcg)

1 komentar

  1. Hi there, I discovered your blog via Google at the same time as searching for a similar topic, your site came up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com