Crnogorske sudije izložene demonstraciji prijetnji - Volim Podgoricu

Crnogorske sudije izložene demonstraciji prijetnji

Crnogorske sudije su u posljednje vrijeme sve više izložene demonstraciji prijetnji na javnim mjestima i mora im se obezbijediti ambijent u kojem će posao raditi bez bojazni za ličnu i sigurnost svoje porodice, kazala je za Dnevne novine predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, komentarišući naše pitanje o porukama koje se u posljednje vrijeme upućuju pravosuđu.

Javno, bez ikakvog ustezanja, sudijama se od jednog dijela javnosti otvoreno poručuje da će jednog dana i njima suditi “pravi sudovi”. Takvu poruku mjesecima šalju i čelnici jednog političkog subjekta, koji se sumnjiče da su povezani sa pokušajem terorizma.

Predsjednica Vrhovnog suda ističe da je i te kako svjesna ambijenta u kojem se rješavaju predmeti koji su iz različitih razloga posebno interesantni javnosti, zato i poziva ostale grane vlasti, zakonodavnu i izvršnu, da stvore uslove sudijama da neometano rade svoj posao.

“Ono što je do sada bila praksa, jeste da se interesantna suđenja znaju izmjestiti iz sudnice na ulicu, što želim spriječiti i omogućiti građanima da i oni budu u sudnici. Javnost je već uključena u rad sudova, tako će biti i ubuduće, bez obzira o kakvim se predmetima radilo i ko su akteri”, naglašava Medenica.

Predsjednica Vrhovnog suda ističe da će, dokle god je na čelu Suda, braniti samostalnost, nezavisnost i profesionalni dignitet svakog sudije.

“Da bi sudije bile samostalne i nezavisne i da bi bez opterećenja primjenjivali zakon, mora im se za to obezbijediti ambijent u kojem je prepoznata uloga sudije kao djelioca pravde. I sudiji i njegovoj pravdi mora se vjerovati. Dok sam na čelu Vrhovnog suda braniću samostalnost, nezavisnost i profesionalni dignitet svakog sudije, jer to je jedini garant da će pravda biti na temeljima zakona i da će biti zadovoljeno načelo pravičnosti. Ako sudija, nakon što zatvori sudske spise i izađe iz sudnice očekuje da će mu zbog njegove sudske odluke suditi ulica, onda je direktno ugrožena njegova samostalnost i mogućnost da slobodno odlučuje i cijeni dokaze po zakonu i slobodnom sudijskom uvjerenju. Poruke sudijama da će i njima suditi crnogorska javnost i “pravi sudovi”, nije ništa drugo nego poziv na linč. Zato mi, sudska grana vlasti zahtjevamo od demokratske Crne Gore da to ne dozvoli i da omogući djeliocima pravde da svoj posao rade bez bojazni za ličnu sigurnost i sigurnost porodica”, naglašava predsjednica Vrhovnog suda.

O radu sudova 20. marta

Medenica ističe da će 20. marta crnogorska javnost imati priliku da čuje kako je radila sudska vlast u prethodnoj godini i u kakvim je uslovima. Proteklih dana predsjednica Vrhovnog suda sa saradnicima kontroliše rad sudova u Crnoj Gori, osnovnih, viših i Privrednog suda Crne Gore. “Kontrolišu se predmeti, provjerava da li se sudije pridržavaju rokova, kako se pripremaju za suđenje, kakva je njihova sposobnost planiranja i djelotvornog sprovođenja procesnih radnji, vještina vođenja postupka i kvalitet obrazloženja. Sva ta zapažanja unose se u zapisnik i te ocjene imaju velikog uticaja na napredovanje sudija”, objasnila je Medenica.

2 komentara

  1. I was very encouraged to find this site. The reason being that this is such an informative post. I wanted to thank you for this informative analysis of the subject. I definitely savored every little bit of it and I submitted your site to some of the biggest social networks so others can find your blog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com