MAJKE PISALE PEDRU AGRAMUNTU - Volim Podgoricu

MAJKE PISALE PEDRU AGRAMUNTU

Predstavnice majki korisnica doživotnih naknada po osnovu rođenja troje ili više djece uputile su pismo predsjedniku Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Pedru Agramuntu u kojem traže da ih primi na razgovor ili da ih posjeti na platou ispred Skupštine Crne Gore, gdje danonoćno štrajkuju zbog smanjena naknada.

One su mu uputile apel za, kako su navele, pomoć u odbrani, Ustavom Crne Gore garantovanih, stečenih prava, u ime više od 21 hiljade korisnica doživotnih naknada po osnovu rođenja troje ili više djece.
“Naime, mjere finansijske konsolidacije koje je Vlada Crne Gore predložila krajem prošle godine dovele su do toga da Skupština Crne Gore usvoji izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, i na taj način značajno umanji doživotne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, koje smo kao korisnice tog prava ostvarile u skladu sa zakonom.  U našem slučaju, retroaktivno izmjena Zakona i umanjenje naših naknada predstavlja grubo kršenje Ustava Crne Gore i kršenje principa pravne sigurnosti, koje će imati teške posljedice za korisnice prava na doživotnu naknadu”, navele su majke u pismu.

One su naglasile da je u pitanju stečajno pravo, to jest doživotna mjesečna naknada ostvarena u zakonitom postupku, te da je pomenuta izmjena dovela u pitanje pravnu sigurnost preko 21 000 korisnica tog prava.

“Iz gore navedenih razloga, a u cilju zaštite svog stečenog prava nekoliko hiljada žena – korisnica doživotne naknade po osnovu rođenja djece iz cijele Crne Gore, već 15 dana danonoćno protestuju ispred Skupštine Crne Gore”, kazale su one.

Istakle su da je posebno zabrinjavajuće što im se za sve ove dane protesta nije obratio niko iz nadležnih institucija, iako su, kako kažu, bile izložene omalovažavanju i zastrašivanju.

“Vlast nam je uklonila šator koji smo postavile da bi se zaštitile od raznih vremenskih nepogoda, a prije neko veče na nas je nasrnulo službeno auto, s ciljem da nas zastraši, a koje je zamalo povrijedilo žene koje su stajale na ograđenom dijelu  ulice. Na naše insistiranje da se vozač tog službenog auta procesuira,  nadležni su ostali nijemi”, kazale su one.

 

Zbog ovakvog ponižavajućeg i ignorantskog odnosa crnogorskh vlasti, dodale su one, bile smo primorane da naš protest radikalizujemo tako što je trideset žena iz Koordinacionog odbora žena zaštitnica stečenog prava, koji je organizvao ove proteste, odlučilo da stupi u štrajk glađu koji traje već treći dan.

(CdM)

1 komentar

  1. Well, the article is really the freshest on this notable topic. I agree with your conclusions and will certainly thirstily look forward to your approaching updates. Saying thanks can not simply be adequate, for the outstanding clarity in your writing. I can promptly grab your rss feed to stay privy of any updates. Pleasant work and also much success in your business efforts!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com