Što piše u sporazumima o priznanju krivice Čurovića i Matića? - Volim Podgoricu

Što piše u sporazumima o priznanju krivice Čurovića i Matića?

Srpski državljani Aleksandar Čurović (33) i Ivica Matić (32) imali su zadatak da u izbornoj noći 16. oktobra zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije uzmu učešće u protestima u organizaciji Demokratskog fronta i da se stave pod komandom članova kriminalne organizacije, pišu Dnevne novine.

Po pisanju ovog lista, njihov zadatak bio je da se okupe oko političara Demokratskog fronta i nakon održavanja govora tih političara ispred zgrade Skupštine Crne Gore, da izazovu sukobe sa pripadnicima Uprave policije, a onda da probiju policijski kordon, koji je obezbjeđivao tu zgradu.

Sve ovo su priznanja dvojice sada već osuđenih članova terorističke organizacije, koji su potpisali Sporazum o priznanju krivice sa specijalnim državnim tužiocem Sašom Čađenovićem, a potvrdio ih je Viši sud u Podgorici 22. februara ove godine.

Sa političarima trebalo da čekaju pojačanje

Dnevne novine ekskluzivno otkrivaju detalje tih sporazuma u kojima se apostrofira da su Čurović i Matić, nakon probijanja policijskog kordona, zajedno sa političarima Demokratskog fronta, trebalo da uđu u zgradu Skupštine, gdje bi ostali sve dok ne stigne pomoć pod drugih članova kriminalne organizacije.

“Tu je trebalo da proglase pobjedu Demokratskog fronta i istovremeno se suprotstave pripadnicima policije i drugim licima, koja bi nastojala da uđu u Skupštinu i uspostave red”, stoji u sporazumima Čurovića i Matića.

Čurović i Matić su priznali da su pored njih dvojice pripadnici ove kriminalne organizacije bili Saša Sinđelić, Mirko Velimirović, Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović, Perica Andrić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Slavoljub Đorđević, Dragan Maksić, Branka Milić, Milan Dušić.

Kako su priznali pred Specijalnim tužiocem, obojica su bili motivisani sticanjem nezakonite dobiti, a njihova kriminalna organizacija imala je tačno određena pravila, unutrašnju kontrolu i disciplinu. Djelovanje je, kako se navodi, bilo planirano i sprovedeno u međunarodnim razmjerama.

Svaki član

“Svaki član je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i znali su da je njihovo postupanje protivpravno”, navodi se u sporazumima dvojice osuđenih na pet mjeseci zatvora, koje su već proveli u pritvoru.

Čurović i Matić dalje eksplicitno tvrde da su Velimirović i Sinđelić radi realizacije kriminalno plana prenosili uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije, prenosili su i novac radi obezbjeđenja materijalnih sredstava.

Svi se našli u “Maloj Veneciji”

Kako se može zaključiti iz sporazuma Čurovića i Matića, njima je bio direktno nadređen Aleksandar Aleksić. Čurović je iznio da je 14. oktobra u večernjim satima, sa Aleksićem automobilom “citroen” stigao u Podgoricu, smjestio se u hotelu “Mala Venecija” u Virpazaru, gdje je Aleksić iznajmio sobe za članove kriminalne organizacije, i to sa novcem koji mu je prethodno dao Velimirović. Nešto kasnije, prema njegovim navodima, vozom su stigli u Podgoricu i Aćimović, Matić i Đurić, koje je Aleksić sačekao i odvezao ih u isti hotel. Matić je ispričao da je u vozu na putu do Podgorice sreo Maksića, Dušića i Milićevu, koji su se takođe bili zaputili na postizborni protest.

Većina priznala krivicu

Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić su početkom marta u Višem sudu u Podgorici priznali da su planirali da nasilno probiju policijski kordon i zauzmu Skupštinu Crne Gore 16. oktobra. Po sporazumima o priznanju krivice, osuđeni su na po pet mjeseci zatvora. Tolike kazne, takođe po sporazumu o priznanju, dosuđene su i srpskim drržavljanima Aleksandru Aleksiću, Milošu Aćimoviću i Perici Andriću. Krivicu je priznao i Mirko Velimirović, koji je osuđen na uslovnu osudu, dok je Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika.

Priznanja potkrijepljena dokazima

Sporazum sa Matićem i Čurovićem sadrži član u kojem stoji da su obojica ponaosob priznali izvršenje krivičnog djela, opisujući mjesto, vrijeme i način izvršenja, te posebno na koji način je došlo do stvaranja kriminalne organizacije, te koji je kriminalni plan, šta je njegov cilj. “Priznanja su, takođe u potpunosti podržana materijalnim dokazima, preduzetim mjerama tajnog nadzora, oduzetim predmetima od okrivljenih i drugim dokazima, koji su pribavljeni tokom postupka”, zaključuje se u sporazumima o priznanju krivice.

Dnevne novine

Foto: CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com