POZNATI LJEKAR UPOZORIO: Ovog proljeća krpelji će da HARAJU, nose i opasnu bolest - Volim Podgoricu

POZNATI LJEKAR UPOZORIO: Ovog proljeća krpelji će da HARAJU, nose i opasnu bolest

Sunce samo što je ogrijalo, ali to je bio dovoljan znak krpeljima da se probude. Vlasnici pasa kažu da ih ovog proljeća ima kao nikada do sada. Zato, prije nego što krenete u prirodu, treba da se zaštitite od ovih krvopija

Svakog proljeća strahujemo od njih, a svakog proljeća ih je sve više. Prošle godine ih je zbog neuobičajeno visokih temperatura bilo više nego ranijih godina, a pritom su se duže i zadržali upravo zbog lijepog vremena.

 – Krpelji su vrlo otporni, i ne smetaju im čak ni velike oscilacije u temperaturi jer se zavuku duboko pod zemlju. Čak i vjetar može da ih premjesti, a možete ih naći i u krošnjama drveća – upozorava dr Nevenka Dimitrijević, ljekar opšte prakse.

Ona dodaje i da ovi paraziti ne mogu da pređu sa životinje na čovjeka, ali i da je vrlo važno da, ukoliko imate kućne ljubimce, preduzmete sve mjere kako biste ih zaštitili, a prije svega ih vakcinišite.

Kako biste se zaštitili, bilo bi idealno da izbjegavate neuređene travnate površine, a ako imate dvorište trebalo bi da redovno kosite travu kako biste se riješili napasnika.

Kad boravite u prirodi, treba da nosite odjeću dugih rukava i nogavica, i da po povratku kući obavezno pregledate kožu i kosu.

Posebno obratite pažnju na prevoje koljena, ispod pazuha ili iza ušiju, jer krpelji traže najmekše mjesto na koži gdje će zariti rilicu. Ovaj parazit treba da se ukloni u prva 24 časa od uboda kako biste bili sigurni da nije stigao da prenese neku od bolesti.

 A lajmska bolest, iako svakako najopasnija, nije jedina koje se treba plašiti.

– Krpelji prenose nekoliko desetina virusnih bolesti, a pored lajmske, poprilično je opasna i piroplazmoza – kaže dr Dimitrijević.

Piroplazmoza je sezonsko oboljenje akutnog toka koje se širi po tijelu i ulazi u crvena krvna zrnca koja donose kiseonik do ćelija. Kako su eritrociti razoreni, ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika, pa se kod zaraženog javljaju umor, bezvoljnost i malaksalost. Uz to, simptomi bolesti su i visoka temperatura, tamna boja urina i pojava krvi u izmetu.

 Ova bolest je vrlo uobičajena kod pasa, i veliki je procenat smrtnosti usled nje, a u rjeđem procentu može se prenijeti i na čovjeka. I to je još jedan razlog da preduzmete sve mjere opreza kada boravite u prirodi.

KAKO PRAVILNO ODSTRANITI KRPELJA?

Odstranjivanje krpelja iz kože je najsigurnije obaviti u domu zdravlja, odjeljenju za kožne bolesti.

Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tijela. Pinceta se najprije malo povuče nagore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože.

Posle odstranjivanja krpelja ubodno mjesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko je neko sam pokušao da odstrani krpelja i u tome nije uspio u cjelosti, ne treba da pokušava da odstrani preostali dio, već da se obavezno obrati ljekaru.

(Izvor: zena.blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com