DEMOKRATE TVRDE: Otkrili smo još jednu kriminalnu grupu! Pominju HD “LAKOVIĆ”, IRF, “SOLO”… - Volim Podgoricu

DEMOKRATE TVRDE: Otkrili smo još jednu kriminalnu grupu! Pominju HD “LAKOVIĆ”, IRF, “SOLO”…

Demokratska Crna Gora održala je danas Press konferenciju na kojoj je generalni sekretar i predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović prezentovao konkretne dokaze o još jednom slučaju višemilionske prevare, izvedene na štetu građana i države Crne Gore od strane organizovane kriminalne grupe, kaže se u saopštenju Demokrata.

Kako navode iz Demokrata, akteri novog slučaja višemilionske prevare, koja je poslužila još jednoj zloupotrebi novca građana Crne Gore su tri subjekta: Investiciono-razvojni fond, „Solo“ d.o.o., preduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvoda od papira i HD „Laković“.

slajd3

Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste činjenica da je u ovoj besprizornoj prevari učestvovao Investiciono-razvojni fond, čiji je glavni cilj, po Zakonu o IRF-u, ekonomski razvoj Crne Gore, kroz (između ostalog): podršku početnicima u biznisu, pokretanje novih investicionih ciklusa, podršku stvaranju novih proizvoda i tehnologija, podsticaj izvoza, podsticanje ravnomjernog regionalnog razvoja.

U slučaju ove organizovane prevare, koju su Demokrate danas iznijele na vidjelo, višemilionska sredstva Investiciono-razvojnog fonda korišćena su, u dužem vremenskom trajanju, nezakonito i protivno njihovoj namjeni i ciljevima koji su predviđeni Zakonom o IRF-u. Ovo je učinjeno na sljedeći način: „Solo“ d.o.o., registrovano za proizvodnju proizvoda od papira, ispostavljalo je „Lakoviću“ fiktivne račune sa neuporedivo, po pravilu deset puta, većim iznosima od vrijednosti stvarno izvršenih usluga. A istog dana, po ispostavljanju lažnih računa, „Laković“ je sa IRF-om zaključivao ugovor o cesiji kojim je IRF pruzimao obavezu da isplaćuje dugovanja HD „Laković“. Da se radi o fiktivnim računima, jasno je na osnovu sljedećih činjenica: račun ne sadrži broj ugovora, na koji se poziva, račun ne sadrži specifikaciju robe po vrsti, količini i cijeni, dok preduzeće „Solo“, kao povjerilac, od ukupnog potraživanja, koje iznosi milion i sto hiljada, za sebe uzima samo 120.000 €, i to samo na osnovu dva prezentovana ugovora. Da višemilionska prevara bude još očiglednija, finansijske transakcije, po zaključenom ugovoru, odvijale su se istog dana, i to isključivo posredstvom Prve banke.

slajd4g

 

Samo na osnovu dokaza koji su danas prezentovani na konferenciji Demokrata, postoji osnovana sumnja da su ugovorima u čijem su posjedu Demokrate, navedena tri subjekta građane Crne Gore „olakšali“ za milion i 276 hiljada eura i to: ugovorom od 17. novembra 2016. godine za 500.000 €, ugovorom od 21. jula 2016. godine za 600.000 € i ugovorom od 14. marta 2016. godine za 176.000 €, pri čemu je preduzeće „Solo“, kao protočni bojler između IRF-a i trgovinskog lanca „Laković“ zaradilo više od 150.000 €.

 

slajd7g

slajd8g
Demokrate su u saznanju da je u 2016. i 2017. godini zaključeno više ovakvih ugovora između istih aktera, sa ciljem upumpavanja višemilionskih sredstava privilegovanim pojedincima i kompanijama.

„Postavlja se pitanje: kako je to preduzeće „Laković“ kao višemilionski dužnik prema preduzeću „Solo“ postao višemilionski dobitnik sredstava građana Crne Gore? Zašto Investiciono-razvojni fond, suprotno Zakonu i ciljevima, preuzima fiktivne obaveze HD „Laković“ – nama je jasno. Samo zato što iza ove kompanije stoji moćan pojedinac ili moćni pojedinci“, istakao je Bogdanović.

slajd10

Još jedna nezakonitost u ovom slučaju vezana je za protivzakonito stavljanje oznake „TAJNO“ od strane Investiciono-razvojnog fonda, a koja se određuje za podatke čijim bi otkrivanjem mogle nastupiti teže štetne posljedice za bezbjednost i interese Crne Gore. I ovaj postupak Investiciono-razvojnog fonda, kojim se, očito, javnost željela uskratiti za saznanja o višemilionskim prevarama, dodatno ukazuje na to da iza cijelog slučaja stoji organizovano kriminalno djelovanje više lica uključenih u cijelu protivzakonitu proceduru, sa ciljem nanošenja štete državi Crnoj Gori i njenim građanima.

Način raspolaganja protivpravno stečenim iznosima sredstava Investiciono-razvojnog fonda, po obavljenim transakcijama, bilo bi neophodno utvrditi u postupku koji bi sprovelo nadležno Tužilaštvo. Punu informaciju o prevarama, kao i svu dokumentaciju koju posjeduje, predsjednik Demokratske Crne Gore dostavio je vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću, zaključuju iz Demokratske Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com