Evo koliko novca će se izdvajati za troškove DOBROVOLJNOG VOJNOG ROKA! - Volim Podgoricu

Evo koliko novca će se izdvajati za troškove DOBROVOLJNOG VOJNOG ROKA!

Mladi u Crnoj Gori imaće priliku da 2019. godine prođu kroz vojnu obuku koja će trajati dva mjeseca. Za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka biće obezbijeđena besplatna ishrana, uniforma, smještaj i obuka, a u nekim slučajevima i prevoz. Uz to, primaće i vojničku platu, potvrđeno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

 

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je dobrovoljno služenje vojnog roka jeftiniji pristup koji omogućava držanje solidne rezerve ljudstva.

Ova novina dolazi 13 godina nakon što je Vojska Crne Gore ukinula obavezu služenja vojnog roka.

“Jedan od benefita vojne obuke je i mogućnost dobijanja sertifikata o obučenosti za rukovanje vatrenim oružjem, koji će biti priznat od strane odgovarajućih državnih organa“, ističu iz Ministarstva odbrane.

Pored toga, neki vojnici će, kako dodaju, tokom obuke sigurno biti osposobljeni za upravljanje građevinskim mašinama, za šta obuka u privatnoj režiji nije jeftina. Osim toga, 60 dana provedeno u uniformi može se posmatrati i kao svojevrstan „probni rad“, kroz koji će mladi ljudi upoznati Vojsku i procijeniti da li bi mogli i željeli da postanu njeni pripadnici, odnosno profesionalni vojnici – poručuju iz Ministarstva.

“Kada je riječ o finansijskoj opravdanosti uvođenja dobrovoljnog služenja vojnog roka, iz Ministarstva odbrane kažu da se tačan iznos finansijskih sredstava ne može sa sigurnošću utvrditi. Preliminarna procjena je da troškovi ishrane, uniforme, smještaja, usluga i obuke, ne uključujući vojničku platu i troškove zdravstvenog pregleda, po vojniku iznose oko 2.850 eura za dva mjeseca. Finansijska sredstva za ovu namjenu biće planirana Zakonom o budžetu za 2019. godinu”, preciziraju iz Ministarstva.

(Pobjeda)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com