Medojević: Nakon pada vlasti sudije će objašnjavati kako su otpisivani dugovi, zataškivane seks i gej afere… - Volim Podgoricu

Medojević: Nakon pada vlasti sudije će objašnjavati kako su otpisivani dugovi, zataškivane seks i gej afere…

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da stav ove partije da je pravosuđe najslabiji dio crnogorskog društva i sistema vlasti nije nov i ne bi treblo da iznenađuje Vesnu Medenicu, niti udruženje sudija.

“Stav DF, da je pravosuđe, najslabiji dio crnogorskog društva i sistema vlasti, da je pod punom političkom i ličnom personalnom kontrolom Đukanovića i da je stavljeno u funkciju erozije pravne države i vladavine prava , sistemske podrške organizovanom kriminalu, te da su nepohodne korjenite i sveobuhvatne refrome, koje podrazumjevaju lustraciju, opšti reizbor tužilaca i sudija i preispitivanje svih presuda za koje postoji osnovana sumnja da su donijete na osnovu političkog uticaja režima ili korupcije, moraju biti predmet revizije od strane nezavisnih eksperata, nakon pada režima  nije nov i ne bi trebao da iznenađjuje Vesnu Medenicu, niti udruženje sudija. Činjenica da je Crna Gora jedina postkomunistička država koja nije promjenila totalitarnu vlast, i da pravosuđe u ovih 27 godina nije uspjelo da postane nezavisno i profesionalno, i da sudi po ustavu i zakonu.  Napredovanje u karijeri sudija direktno je zavisilo od stepena lojalnosti vrhu režima, što je vremenom stvorilo osjećaj kod nosila tužilačke i sudske funkcije da nemaju nikakvu odgovornost prema Ustavu, zakonima, a posebno prema građanima i javnosti. Kultura odanosti partiji i šefu režima, dovela je, prirodno do gubitka profesionalnih standarda, odliva kredibilnih profesionalaca, perverzne kaznene politike i nekažnjivosti šefa režima i njegovih saradnika”, rekao je Medojević.

On je dodao da se tako godinama, ne procesuiraju najteža krivična djela, “koja vode ka vrhu režima.”

“Od ubistava, šverca cigareta, droge, oružja, privatizacije KAP, Telekoma, Jugopetrola, afera Snimak, Limenka, Listing, Prva banka, garancije, krađa struje, Vektra, itd. itd. Nakon sknadala sa sramotnim dilovima sa šefom kriminalne grupe Svetozarom Marovićem, kada je tužilaštvo i sudstvo, pljunulo u lice opljačkanog i osirmašenog naroda, izgubili su svako poštovanje i kredibilitet kod građana i pokazali svoje pravo tužno korumpirano i podaničko lice. Kada je optužnicu za deportaciju Bošnjaka, nakon dokumenata koje je na suđenju predstavio svjedok Momir Bulatović, trebalo preusmjeriti na Mila Đukanovića i rukovodstvo CG, sud je oslobodio nevine, koje je dvije i po godine držao u zatvoru i zaključio čitav slučaj”, rekao je Medojević

Funkcioner Demokratskog fronta je kazao da su “milioni isplaćeni nesrećnim ljudima ali njihove patnje i narušeno zdravlje niko ne može vratiti.”

“Niko iz pravosuđa zbog zatvora u kome su ih smjestili nije odgovarao. Bilo bi pravično i pošteno da oni koji nevine ljude drže u zatvoru, i ako je očigledno da je pritvorenik nevin, tamo provedu onoliko vremena koliko su bili spremni drugome da odrede. Kada se tužilaštvo i pravosuđe, od 16.10.2016. stavilo u funkciju brutalnog državnog progona najjače opozicione grupacije, montirajući lažne procese i zloupotrebljavajući svoju poziciju, direktno su postali ključni mehanizam diktature koju Đukanovic i Beba Popović uvode u Crnu Goru. Presuda Nikoli Bajčetiću i držanje nevinog Mihaila Čađenovića u DPS kazamatima, su odluke tužilaca i sudija, koje su nezakonite i bazirane na ličnim instrukcijama Đukanovića. Šta je prirodnije, demokratskije, evropskije, nego da kada se dikatorski režim smijeni, da se nova vlast pozabavi i ispita odgovornost tužilaca i sudija za ovakva i slična kršenja ljudskih prava i sloboda”, rekoa je on.

Medojević dodaje da u jednopartijskim, totalitarnim, nedemokratskim sistemima i diktaturama, sudije donose odluke na osnovu političke instrukcije režima i postaju klljučni saučesnici diktatora.

“Nakon pada režim i dolaska prve demokratske vlasti, sudije, tužioci moraju odgovarati za kršenja Ustava, zakona i masovnog ugrožavanja ljudskih prava i sloboda u vremenu diktature. Tada će mnoge korumpirane sudije, morati da objašnjavaju kako su im otpisivani krediti kod režimskih banaka, brisani minusi na kreditnim karticama, od kojih para idu na skijanje po italijanskim, austrijskim i švajcarskim Alpima, kako postaju građevinski tajkuni i vlasnici nekretnina na primorju, Beogradu, Zlatiboru, Kopaoniku, Dubaiju, kako se druže i proslavljaju sa šefovima mafije, kako su otpisivani kockarski dugovi, zataškivane seks i gej afere, kako su plaćanja skupa liječenja i odvikavanja od droge i jos mnogo mnogo toga, o čemu urednu evidenciju vodi ANB , kako bi takve nosioce tužilačkih i sudskih funkcija držali ucjenjenim i primoravali da sude kako im se kaže. Neka Predsjendica Vrhovnog suda malo pogleda kako su režimske korumpirane sudije prolazile nakon pada dikatorskih totalitarnih režima u istočnoj Evropi, Južnoafričkoj Republici, latinskoj Americi, Africi”, kazao je Medojević i dodao da sudije moraju svoj posao raditi po Ustavu i zakonu, i odluke donositi isključivo na osnovu dokaza, vodeći računa o moralu i pravdi.

“Oni koji su vjernici, morali bi voditi računa i o Božjjim sudovima, na koje Đukanović nema uticaja. Nijedan pošteni profesionalac u policiji, ANB, tužilaštvu i sudovima nije se našao prozvanim javnim političkim stavovima DF. Oni drugi, koji vejruju da će lopovski režim vladati vječno i da ih niko nikad neće pitati da objasne svoje postupke, odluke i presude, neka žive u sopstvenim ilizijama. Zemlja je dovedena u rasulo, korupcija i kriminal su razorili institucije države, bankrot je pred vratima, nepodnošljivi osjećaj nepravde se nezaustavljivo čiri Crnom Gorom. Promjene su neminovne i svi treba da budu svjesni toga i da budu spremni za suočavanje sa pravnom demokratskom i slobodnom Crnom Gorom, gdje će sila zakona biti jaca od zakona sile. Nema jake države Crne Gore sa trulim daskama u tužilaštvu i pravosuđu”, zaključio je Medojević.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com