“Najmanje 4 lica dobila azil u CG po osnovu seksulane orjentacije, da li smo toliko bezbjedna država?” - Volim Podgoricu

“Najmanje 4 lica dobila azil u CG po osnovu seksulane orjentacije, da li smo toliko bezbjedna država?”

Iako je pohvalno što država Crna Gora pokazuje spremnost da bude dom i utočište ljudima kojima je život ugrožen na drugom kraju svijeta zbog toga što su gejevi, lezbejke, trans osobe i sl., ne možemo a da se ne zabrinemo i ne zapitamo da li je to rezultat stvarnog napretka našeg sistema, ili samo još jedna u nizu pažljivo iskonstruisanih varki za naše evropske supervizore, navodi se u otvorenom pismu LGBT Foruma Progres upućenog Vladi i Skupštini Crne Gore.

Prema internim saznanjima nevladine organizacije LGBT Forum Progres, u proteklih šest mjeseci najmanje četiri lica su dobila azil u Crnoj Gori po osnovu njihove seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.

“Dodatno, saznajemo da je barem još toliko lica u postupku traženja azila po istom osnovu. Sva lica su trenutno smještena u Centru za azilante u Spužu, odakle su kontaktirali LGBT Forum Progres i zatražili podršku, savjet i pomoć pri učenju crnogorskog jezika. Trenutno sa tim licima imamo stalan kontakt, i pomažemo im koliko je to moguće”, kazali su iz ove organizacije.

Iz Foruma Progres su zamolili Vladu i Skupštinu  da “ako je crnogorski sistem zaista toliko sazreo i razvio se, i nije samo dimna zavjesa” da im odgovore na pitanja koja se sama nameću.

“Kada je u Crnoj Gori toliko dobro, zašto imamo sistem socijalne (ne)zaštite i (ne)brige koji nije u stanju da se stara o svojim građanima i građankama koji nemaju krov nad glavom, jednog centa primanja i trpe nasilje ili diskriminaciju? Kako možete da garantujete drugima da će u Crnoj Gori imati sve što im treba, kada ni svom narodu ne možete da pomognete, već nas puštate da se smrzavamo i gladujemo na ulicama i ispred institucija sistema?

Zar ste već zaboravili na gej mladića koji je deportovan iz Švedske nakon što mu je odbijen zahtjev za azilom, a potom garantovano da njegova država može da ga primi nazad i pomogne mu?

Zar smo toliko bezbjedna i sigurna država, kao što nas uvjeravate svakoga dana, da će jedna trans osoba iz južne Azije ili centralne Afrike moći da ode do prodavnice, a da joj neko ne razbije glavu ili polomi rebra? Kažete i garantujete da jesmo, a nebrojeni slučajevi napada na LGBTIQ osobe i aktiviste u Crnoj Gori ostaju neriješeni, bez nade i izgleda da će ikada biti.

Sjećate li se kukavičkog napada na Stevana Milivojevića u januaru 2016. koji su počinila „NN lica“ u sred bijela dana?”, pitali su iz ove organizacije.

Dalje su se osvrnuli da napuštanje Crne Gore od strane desetina obrazovanih i prospektivnih  LGBTIQ osoba.

“Ako je naša država zaista toliko napredovala u polju zaštite i poštovanja ljudskih prava i prihvatanja svih svojih građana i građanki, zašto nam iz godine u godinu zemlju napušta na desetine obrazovanih i perspektivnih LGBTIQ osoba? I ne samo LGBTIQ osoba, već i na stotine mladih ljudi, koji su budućnost ove zemlje.

Kako možete nekome da garantujete da će moći da izgradi život i ima novi početak u Crnoj Gori, kada nam je skoro četvrtina stanovništva nezaposlena, i kada najmanje deset procenata njih živi ispod apsolutne linije siromaštva? Zar je ovo taj ekonomski prosperitet i rast kojim se hvalite pred Evropom?

Kažete da je Crna Gora moderna, demokratska i evropska zemlja. Tvrdite da smo lideri u regionu i biser Balkana. Uvjeravate nas da nam je dobro i da nemamo razloga da negodujemo. Kako vas nije sramota!?”, pitaju iz LGBT Foruma Progres.

U otvorenom pismu navode da su predstavnici Vlade i Skupštine i predstavnici i predstavnice naroda Crne Gore – “istog onog naroda koji pati i trpi zbog vaše nebrige i nemara”.

“Onda se tako i ponašajte – budite glas svih nas, dajte snagu našim riječima i preuzmite odgovornost za svoja (ne)djela. Unije i savezi dođu i prođu, jedna sila zamijeni drugu; ali crnogorski narod ostaje gdje jeste. To ne zaboravite”, poručili su iz Foruma Progres.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com