PODGORICA: Šesti dan štrajka glađu majki, ponižene, ali ne odustaju (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Šesti dan štrajka glađu majki, ponižene, ali ne odustaju (FOTO)

Majke troje i više djece u Crnoj Gori, koje od 2. marta danonoćno protestuju ispred Skupštine Crne Gore zbog umanjenja naknada, nastavile su i šesti po redu dan sa štrajkom glađu. Oko 30 žena koje su se odlučile na ovakav vid štrajka poručuju da se ne osjećaju dobro, da su ponižene, ali da će nastaviti svoju borbu.

Korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece zahtijevaju od Vlade i Skupštine da im naknade koje su od 1. januara umanjene za četvtrinu, vrate na prvobitan iznos.

Biserka Femić iz Bara, u izjavi za Anadoliju kaže da protestuje od prvog dana.

„Osjećamo se poniženo. Da nije sokova, ko zna šta bi bilo sa nama. Odustati nećemo, nismo za džabe ovih 20 dana proveli na ovom pločniku i svoje živote zapostavili. Niko nam se ne obraća, ali evo danas očekujemo da se bar neko javi“, kaže Femić.

2017032022251354120074525Web

Foto:AA

Da odustati neće, poručuje i Slavenka Planić iz Podgorice.

„Noćas smo osvanuli mokri od rose. Nemam riječi. Niko ne primjećuje pakao u kome se nalazimo. Ali im šaljem poruku da ostajemo ovdje i preći ćemo na štrajk na vodu, pa makar nam ovdje spomenik napravili. Imamo podršku naših porodica“, poručuje Planić.

2017032022251354120074529Web

Foto:AA

Podršku majkama koje protestuju svakodnevno upućuju opozicione partije u Crnoj Gori. Demokratski front pozvao je na veliki narodni protest u utorak, ukoliko se do tada ne riješi problem sa kojim se susreću majke troje i više djece.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, u otvorenom pismu majkama, pozvao ih je na prekid štrajka glađu. On je istakao da se nada da će se nesporazum riješiti unutar institucija i pozvao Ustavni sud da se što hitnije izjasni da li je smanjenje naknada u skladu sa Ustavom.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je proše sedmice da Vlada neće vratiti iznos naknada kao što je bilo u početku i poručio ženama koje protestuju da se vrate kućama.

Isplata naknada za majke troje i više djece počela je 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada.

Unija slobodnih sindikata podnijela je inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti pomenutog zakona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com