Podgoričanki Branki Rakočević potrebna pomoć: “Ona je bolesna, sama i bez ikakvih primanja”! - Volim Podgoricu

Podgoričanki Branki Rakočević potrebna pomoć: “Ona je bolesna, sama i bez ikakvih primanja”!

Na Koniku u podstanarskom stanu živi sama 53-godišnja Branka Rakočević.

“Tri maligdna karcinoma je imala na desnoj, a jedan na lijevoj dojci. Na žalost, danas živi bez ovih atributa ženstvenosti, ali to nije glavna muka ove žene. Branka je srčani bolesnik. Ima priblema sa štitnom žlijezdom i čirem na želucu. U sebi nosi miome na materici S pondiloza muči ovu ženu odavno, a ima i probleme sa redukcijom koštane mase. Ova 53-godišnjakinja im tumor na jetri. Još 2013.godine predložena joj je operacija. Nije se usudila poći na operativni zahvat zbog nemaštine. Ona nema novca da pođe do bolnice autobusom s vremena na vrijeme, a kamoli da ide na česte kontrole što zahtijeva post operativna procedura. “Teško sam bolesna. Uz pomoć aparata dišem. jer mi pluća ne primaju kiseonik, a i druge bolesti me muče. Dužna sam nekoliko kirija… Nemam novca da pođem kod doktora U državne apoteke nema ljekova koje moram da pijem pa moram da ih kupim, a nemam odakle. U bolnici su se borili za moj život. Nemam kome da se obratim za pomoć. Molim Vas pomozite mi…” Ovo su bili vapaji žene koja je molila Banku hrane CG za pomoć”, ističu iz Banke hrane.

Brankina komšinica se nadovezuje na priču i ističe da joj je spasila život.

“Branka je bila 10 dana u bolnici, na pulmologiji. Ja sam je povela u bolnicu i jedva su je spasili. Doktori su se čudili da je ostala živa. Bez kapi kiseonika u plućima – bila je pocrnjela čitava. Ima ove tablete da pije (pokazuje na sto pun raznih tableta), aparat za disanje kiseonika i inhalator mora da koristi, ima oštećenje disajnih organa. Pluća ne primaju kiseonik već putem aparata i inhalatora diše. Teško je doci do tableta jer ih nema u državnim apotekama, a da ih kupi nema novca .Nema novca ni na kontrolu da pođe i mora biti i neko uz nju. Na kontrolu ja je taksijem vodim i vraćam, ne moze ona nigdje sama, ni do na kapije”, ističe komšinica.

Branka je radila u Titex-u na mašinama do stečaja. Kako Titex nije uplatio cjelokupan ostvareni radni staž, Branki nedostaju četiri radnog staža da bi dobila invalidsku penziju.

“Podstanarski polunamješten stan plaća 80 eura plus voda, struja i komunalije. Ima jedan obrok od Narodne kuhinje za koji ne može poći zbog bolesti, već joj drugi uzimaju i donose. Bila je u bolnici do skoro. Dodijelili su joj aparat za disanje, 3 pumpe, tablete koje mora redovno piti. Inhalator je morala kupiti a zbog duga kirije, pozajmila je 500 eura da ne bi ostala na ulici. Od toga je platila 4 mjeseca, a ostala je dužna jos 2 mjeseca.. Ima dug od oko 160 eura za drva. Od ovog novca morala je kupiti inhalator koji je platila 45 eura. Branki su potrebni sljedeći lijekovi: Kapi za inhalator, durofilin, turbuhaler-320, berodual-kapi,spiriva 18 mg prasak za inhalaciju, euthyrox75 za štitnu, ranisan150, verapamil alkaloid 80 mg, pronison 20, hemomucin,bromazepam i berodual-0.05 mg pumpa”, objasnili su iz Banke hrane.

 

Oni mole sve koji i mogu i žele da pomognu, da se jave, i to: putem e maila [email protected], mob tel.069 495 680 ili u inboxu na FB stranici Banke hrane.

Novac možete uplatiti kod Hipotekarna banka: 520 031 0000000 95040, na ime Branka Rakočević.

“Apelujemo na nadležne institucije da obiđu Branku, i uvjere se u njenu tešku zdravstvenu i materijalnu situaciju sa ciljem vraćanja tuđe njege i socijalne pomoći. Obezbjeđivanje smještaja za ovu usamljenu i bolesnu gospođu bi bio od velikog značaja. Ona se osjeća jako izlovano od društva i sistema, te se nadamo da čemo pokazati da to nije tako i da ćemo joj pomoći”, zaključili su iz Banke hrane.

Kako su saopštili iz Banke hrane, Branka je bolesna – imala je tri operacije karcinoma dojki u svega četiri mjeseca.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com