Tužilaštvo ispituje rad Uprave za igre na sreću - Volim Podgoricu

Tužilaštvo ispituje rad Uprave za igre na sreću

Vrhovno državno tužalistvo formiralo je predmet povodom nezakonitosti u radu Uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija, saznaju nezvanič no Dnevne novine u toj instituciji. Prema saznanjima našeg lista, predmet je formiran nakon nedavnih tekstova o uočenim nepravilnostima u izvještajima Uprave za igre na sreću, o čemu su pisale i Dnevne novine.

Rješavanje problema

Formiranjem predmeta o nezakonitostima u radu Uprave i Ministarstva praktično se tužilaštvo uključilo u rješavanje totalnog haosa koji već godinama vlada u djelatnosti igara na sreću.

“Izuzeta je dokumentacija iz Uprave za igru na sreću i Ministarstva fi nansija. Već su saslušani i pojedini javni funkcioneri ovih organa”, otkriva naš izvor. Zanimljiva je i činjenica da su predmet provjere nadležnih organa čak četiri direktora Uprave, što se do sada nije ni u jednoj instituciji dogodilo.

Predstavnici Uprave i Ministarstva su više puta isticali da je do haosa došlo           zbog loših zakona, ali su izbjegavali da ih sprovode. Sa druge strane, oni su sprovodili propise kojih nema u zakonu poput uvođenja više stotina terminala u ugostiteljske objekte. Da terminali nikada nijesu ni smjeli da se nađu u kafanama i restoranima, potvrdio je nedavno i Ustavni sud, koji je donio odluku kojom je ukinut dio člana Pravilnika o prostornim i tehničkim uslo vima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice “i u ugostiteljskim objektima koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima.

Nezakoniti prihodi

U izvještaju za 2016. godinu (koji se pojavio u dvije verzije) Uprava za igre na sreću praktično je priznala da su prihodi koji su ostvareni od terminala nezakoniti. U novom izvještaju i tabeli prihoda, terminala nema uopšte, pa nije jasno gdje je prihod od terminala. Zanimljivo, prihodi od terminala kao posebna stavka objavljeni su u izvještaju Uprave za 2015. godinu. Takođe, u izvještaju za 2016. već u prvoj tabeli navedeni su prihodi, od ostalih lutrijskih igara. Međutim, nigdje nije jasno precizirano na šta se ostale lutrijske igre odnose. U Zakonu o igrama na sreću ne navodi se nigdje da se prihodi mogu ostvariti od ostalih lutrijskih igara, te ostaje nepoznanica šta je Uprava za igre na sreću pod ovim podrazumijevala.

Inspekcijski nadzor

U izvještaju Uprave za inspekcijske poslove za 2016. koje je usvojila Vlada navodi se da su se igre na sreću or ganizovale u podrumima, ugostiteljskim objektima, pa čak i privremenim objektima, što je izričito zabranjeno zakonom. Kako je navedeno u izvještaju, inspektori zbog lošeg zakona nijesu u potpunosti mogli da obavljaju nadzor.

“Inspekcijski nadzor se sprovodio u izuzetno otežanim uslovima, prije svega zbog neadekvatnog (prevaziđenog) pravnog okvira koji reguliše oblast igara na sreću. Nedonošenje novog zakona o igrama na sreću i odgovarajućih pod zakonskih akata je limitirajući faktor za efikasniji rad Inspekcije. Takođe, nedostatak obuke za inspektore u ovoj oblasti i nemogućnost ozbiljnijeg praćenja savremenih kretanja u ovoj oblasti utiču na efikasnost inspekcijskog nadzora” istaknuto je u izvještaju Uprave za inspekcijske poslove.

(Dnevne novine)

2 komentara

  1. Can I simply say such a relief to find one who in fact knows what theyre talking about on-line. You definitely have learned to bring a challenge to light and earn it important. More and more people must ought to see this and see why side on the story. I cant think youre not more well-liked simply because you absolutely develop the gift.

  2. Wonderful article! I wish I had your insight on this topic and could write as well as you. I hope many people get the opportunity to enjoy this great content.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com