Nakon Miloša Marovića i vođa “škaljaraca” dobija srpsko državljansvo? - Volim Podgoricu

Nakon Miloša Marovića i vođa “škaljaraca” dobija srpsko državljansvo?

Nakon Miloša Marovića koji je, poslije pravosnažne presude u Crnoj Gori zatražio i dobio srpsko državljanstvo, na isti korak se odlučio i Kotoranin Jovica Vukotić, koji u policijskim evidencijama slovi za vođu „škaljarskog klana”. On je podnio  zahtjev za upis u državljanstvo Srbije, potvrđeno je „Danu” iz više izvora, ali im odgovor, kako pišu, nijesu dali ni Vukotićev advokat Branko Anđelić kao ni njegov otac niti ambasada Srbije u Podgorici.

Izvor “Dana” navodi da je Vukotić predao zahtjev u ambasadi Srbije u Podgorici, a nije poznato da li je njegova molba prihvaćena. Vukotić će, ukoliko dobije srpsko državljanstvo, automatski dobiti otpust iz crnogorskog i na taj način može izbjeći evgentualnu robiju ukoliko bude osuđen u postupku koji se protiv njega trenutno vodi.

Kotoranin Jovica Vukotić, koji u policijskim evidencijama slovi za vođu „škaljarskog klana”, podnio je zahtjev za upis u državljanstvo Srbije, potvrđeno je „Danu” iz više izvora. On je zahtjev predao u Ambasadi Srbije u Podgorici, a nije poznato da li je njegova molba prihvaćena. Vukotić će, ukoliko dobije srpsko državljanstvo, automatski dobiti otpust iz crnogorskog i na taj način može izbjeći evgentualnu robiju ukoliko bude osuđen u postupku koji se protiv njega trenutno vodi.

Prema odredbama zakona Republike Srbije on ne može biti izručen Crnoj Gori kao srpski državljanin ako bude osuđen na kaznu do pet godina zatvora. Takođe, dobijanjem srpskog pasoša, ukoliko bude uhapšen na teritoriji te zemlje, ne može biti izručen Crnoj Gori. Ekstradicija dolazi u obzir samo ako bude lišen slobode po crnogorskoj potjernici u nekoj drugoj zemlji.

Protiv Vukotića u toku je postupak za pucnjavu u diskoteci „Madam Koko”. Na optuženičkoj klupi, osim njega, nalaze se i njegov brat Igor, kao i sugrađanin Jovan Jovanović. Prvostepenom odlukom Osnovnog suda u Kotoru njih trojica su oslobođeni krivične odgovornosti, ali je Viši sud u Podgorici ukinuo tu odluku i predmet vratio na novo odlučivanje. Zakon mu omogućava i da, ako bude osuđen u odsustvu, kaznu služi u Srbiji u kućnom pritvoru ili ako se radi o većoj kazni u nekom od tamošnjih zatvora. Sudi mu se i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

„Jovica Vukotić je podnio zahtjev za prijem u srpsko državljanstvo, ali više detalja ne možemo saopštiti. Ispoštovao je proceduru i sve formulare predao, i to je u fazi odlučivanja, ali nema prepreka da zahtjev ne bude prihvaćen“, potvrdio je izvor Dana.

Vukotić figurira za vođu grupe iz Škaljara, a policija je protiv njega podnosila više krivičnih prijava. Jedno vrijeme je bio u zatvoru u Spužu, a u nekim postupcima je dokazano da nije kriv. Već izvjesno vrijeme, kako tvrde u policiji, ne nalazi se u Crnoj Gori, a nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Vukotić se sa svojim bratom Igorom i prijateljima, sada pokojnim Daliborom Đurićem i Jovanom Jovanovićem, tokom 2012. godine skrivao 13 dana, jer ih je tivatska policija tražila zbog sumnje da su bili umiješani u pucnjavu ispred diskoteke „Madam Koko”, kada je ranjen Dejan Deković (35).

(dan)

2 komentara

  1. Hi, you used to write excellent articles, but the last several posts have been kinda lackluster… I miss your super writing. Past few posts are just a little out of track!

  2. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com