Brajović sa evropskim zvaničnicima: CG ostaje privržena ideji o članstvu u EU - Volim Podgoricu

Brajović sa evropskim zvaničnicima: CG ostaje privržena ideji o članstvu u EU

Crna Gora ostaje privržena ideji o članstvu u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala sljedeća članica EU, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović. On se danas sastao sa predsjednikom Odbora za politike Evropske unije Senata Republike Italije Vaninom Kitijem, senatorima Stefanom Kolinom i Bartolomeom Amideom, kao i zamjenikom generalnog direktora i direktorom za zemlje Evrope u Generalnom direktoratu za EU Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, Karlom lo Kašom.

Brajović je izrazio zadovoljstvo povodom posjete italijanskih senatora Skupštini Crne Gore i istakao da ona predstavlja veliki doprinos daljem jačanju parlamentarne saradnje Crne Gore i Italije, i znak snažne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u i Evropskoj uniji.

“Potpisivanjem Protokola o saradnji Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za politike Evropske unije Senata Republike Italije imaćemo intenzivnu i kontinuiranu razmjenu informacija i iskustava, u cilju zajedničkog djelovanja na evropskim forumima, što će značajno osnažiti buduću parlamentarnu saradnju i tradicionalno prijateljske odnose između Crne Gore i Italije”, istakao je Brajović.

On je zahvalio na podršci koju je Italija do sada pružala Crnoj Gori u ispunjavanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva, kao i zbog činjenice što je u kontinuitetu aktivan promoter politike proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Predsjednik parlamenta je izrazio uvjerenje da će se, i pored svih nacionalnih turbulencija i izazova sa kojim se suočava Evropska unija, visoko na agendi zadržati politika proširenja, koja je važna za kredibilitet Unije i za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Italije i naglasili da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije ostvarena uspješna saradnja, što potvrđuju i brojni sporazumi koji su potpisani u svim oblastima.

Zajednički je ocijenjeno da je današnja posjeta italijanskih senatora Skupštini Crne Gore i potpisivanje Protokola o saradnji veliki doprinos daljem jačanju međuparlamentarne saradnje, što će ubuduće rezultirati novim, sadržajnim modelima njenog unaprijeđenja.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com