Ukusi Azerbejdžana u Podgorici: Svečano proslavljen Međunarodni Novruz dan - Volim Podgoricu

Ukusi Azerbejdžana u Podgorici: Svečano proslavljen Međunarodni Novruz dan

Diplomatska Misija Republike Azerbejdžan u Podgorici i “Kulturno – ekonomski centar Azerbejžana – Crne Gore” 24. marta 2017. godine su uz podršku kompanije Azmont Investments proslavili “Međunarodni Novruz dan” u hotelu Ramada.
Događaj je otvorio šef Diplomatske Misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori, gospodin Anar Adžamov. U njegovom govoru izrazio je zadovoljstvo povodom proslave ovog praznika koji simboliše zbližavanje, prijateljstvo, pomirenje, solidarnost i druge visoke ljudske vrijednosti.

Istakao je da poruke multikulturalnosti, očuvanja mira i tolerancije koje danas ovim praznikom izražavamo imaju poseban značaj i da su Crna Gora i Azerbejdžan zemlje koje uistinu oslikavaju tačku spajanja raznih kultura, afirmišući univerzalne vrijednosti, a istovremeno valorizujući sopstveni identitet i specifičnosti.

Dodao je da se radi o prazniku koji se smatra glasnikom mira, prijateljstva, dobronamjernosti, prilikom za nove pokušaje, nova ostvarenja, nove pobjede i nova razmišljanja.


Gospodin Sejran Mirzazada, Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana – Crne Gore uručio je zahvalnice Direktoru Instituta Yunus Emre, gospodinu doc. dr Džihanu Ozdemiru, crnogorskoj Direktorici Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, gospođi dr Mileni Đukanović i kineskoj direktorici Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, gospođi Luo Chunxia, na plodonosnoj saradnji i zajedničkoj organizaciji Festivala „Put svile“, poznatom azerbejdžanskom umjetniku, slikaru, gospodinu Velibekovu Darvinu Hadžibekov oglu koji je uzeo učešće u Festivalu „Put svile“, kompaniji Azmont Investments na značajnoj i konstantnoj podršci i promovisanju kulturno-ekonomskih odnosa između dvije zemlje, kao i kuvarima iz Azerbejdžana koji su umnogome doprinijeli da večeras osjetimo duh praznika Novruz putem azerbejdžanske hrane i slatkiša.


Nakon toga su gosti ponuđeni da isprobaju azerbejdžansku hranu i slatkiše koje su pripremili kuvari iz Azerbejdžana, dok su imali priliku da uživaju u nacionalnoj azerbejdžanskoj muzici.
Novruz je upisan u Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 30. septembra 2009. godine.
Međunarodni Novruz Dan je proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2010. godine na inicijativu nekoliko zemalja koje obilježavaju ovaj praznik. Novruz je tradicionalni festival obilježavanja prvog dana proljeća i obnove prirode. Promoviše vrijednosti mira i solidarnosti među generacijama i u porodicama, kao i pomirenje i susjedstvo, čime doprinosi kulturnoj raznolikosti i prijateljstvu među narodima i različitim zajednicama.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com