Baka Milunka (85) dobila ličnu kartu koja predviđa da će živjeti “samo” 125 godina: Doći ću im 2057. po novu ispravu! - Volim Podgoricu

Baka Milunka (85) dobila ličnu kartu koja predviđa da će živjeti “samo” 125 godina: Doći ću im 2057. po novu ispravu!

“Samo” 125 godina života predvideo je MUP baki Milunki sa Voždovca kada je nedavno otišla da zamijeni svoju staru ličnu kartu. Sa rokom trajanja od čak 40 godina… Milunka, koja će za koji mjesec proslaviti 85. rođendan, u ovu ispostavu neće morati skoro da se vraća, što ne važi za njenu 44-godišnju unuku Slavicu – za osam godina čeka je nova promjena ličnih dokumenata.

Prema Zakonu o ličnoj karti, ovaj dokument uglavnom važi 10 godina za odrasle i pet za djecu, piše Blic.

– Izuzetak su državljani stariji od 65 godina, kojima se, na njihov zahtjev, može izdati lična karta bez ograničenog roka važenja, na obrascu koji ne sadrži čip. Takva lična karta ima rok važenja od 40 godina – kažu u MUP.

Pomenuti zakon je velika olakšica starijim sugrađanima koji neće morati da se na svakih 10 godina vuku po šalterima. U suštini, kartonska trajna lična karta zamijenjena je plastificiranom trajnom ličnom kartom, ali ovo ograničenje roka trajanja baku Milunku je pomalo naljutilo.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

– Oni će meni “živi samo do 125!”. Pokazaću ja njima, kako će samo da se iznenadi službenica kad me ponovo vidi 2057. godine, valjda do tada neće u penziju. Jedva sam se sada dovukla u tu policiju, ali neće mi biti teško da se opet lično pojavim – odlučna je i nasmijana ona.

Iako porodica za ovaj zakon nije znala, on ih je naveo da razmišljaju o životu u dalekoj 2057. i svemu što bi do tada moglo da se desi.

U 2057. godini baku Milunku zamišljam kao jednu krepku staricu koja podsjeća na one vremešne ženice sa Kavkaza. Sve ju je napustilo, ali pamet nije. I dalje nam drži predavanja i daje savjete od prije, bukvalno, 100 godina, kao da smo djeca – kaže njena unuka Slavica.

A kako baka Milunka planira da proslavi svoj 125. rođendan?

– Uz tortu i svjećice, naravno. Ako tortu bude imao ko da mi umijesi – šali se visprena baka.

Dijaspora.news

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com