PODGORICA: Pristalice učlanjenja u NATO očekuju proteste ispred Skupštine - Volim Podgoricu

PODGORICA: Pristalice učlanjenja u NATO očekuju proteste ispred Skupštine

Vlada i parlament narednih dana dogovoriće ko će Skupštini dostaviti akt koji će označavati odluku Crne Gore da pristupi NATO-u.

Iz vladajuće DPS kažu da će se jasno predstaviti cijeli put države ka članstvu i poručuju da će sjednica biti i svečarskog karaktera. Ipak, očekuju da će dio opozicije biti i ispred parlamenta.

Sa druge strane, iz SDP-a poručuju da će otpora biti i u samom DPS-u, ali da se neće smjeti čuti, a iz URE pozivaju vladajuću partiju da još nije kasno da prihvati zahtjev opozicije za ponavljanjem parlamentarnih izbora, kako bi se svi poslanici vratili u parlament.

Dok se čeka još samo datum da se donese odluka o ulasku Crne Gore u NATO, iz DPS-a objašnjavaju šta slijedi.

“Da se otvori rasprava na zahtjev ili poslanika, koji će predložiti odgovarajući akt, ili Vlade da se povede rasprava i da na kraju donesemo zaključak da je Skupština donijela odluku da Crna Gora pristupi Alijansi”, rekao je poslanik DPS Miodrag Vuković.

Za tu odluku je i SDP, pa njen lider objašnjava zašto će tog dana, dok traje opozicioni bojkot, doći u parlament, iako i Skupštinu i Vladu nazivaju krnjim i nelegitimnim.

“Pa sastav parlamenta je krnji, a parlament je donio odluku o proglašenju nezavisnosti i zahtijevao članstvo u NATO i postigao članstvo u NATO. Jedan stav je samo jedna od mrlja na tom našem članstvu u NATO tako da ispunjavamo međunarodnu obavezu da bi ova država bila ozbiljna država, bez obzira na to što ima krnji i hajde da kažem neozbiljan parlament i Vladu”, rekao je poslanik SDP Ranko Krivokapić.

Drugačije razmišljaju u URI, koja je za ulazak, ali tog dana neće doći u parlament, osim ako, u međuvremenu, DPS pristane na ponavljanje parlamentarnih izbora.

“Mislim da nije dobro da istorijske odluke kakva je o ulasku u NATO donosimo u krnjem parlamentu. Ako već želimo da izbjegnemo konsultovanje građana, što bi čini mi se bilo najpravednije, onda najmanje što bi trebalo da omogućimo je da toga dana budu svi poslanici prisutni u parlamentu”, rekao je poslanik URA Dritan Abazović

U DPS-u ne razmišljaju u tom smjeru. Kažu da će sjednica na kojoj se bude donosila odluka o članstvu u NATO biti i u svečanom tonu, a ispred parlamenta, od dijela opozicije, očekuju proteste.

“Vjerujem da će doći dio opozicije. A onaj drugi dio očekujem, žao mi je što to moram da kažem, očekujem ispred parlamenta”, rekao je Vuković

Proteste tog dana već nagovještavaju najžešći protivnici članstva, NOVA i Demokratska narodna partija. Danas nisu htjeli pred kamerama da pojasne svoj plan ali su iz NOVE, u saopštenju, pozvali na hitnu akciju sve koji su za referendum o Alijansi.

“Zato je veoma važno izvršiti snažan i konkretan pritisak na vlast da raspiše referendum. Nije dovoljno kriti se iza saopštenja i papagajski ponavljati da se zalažete za referendum, već se za njega treba izboriti svim demokratskim sredstvima. Najefikasnije sredstvo u borbi protiv diktatorskih režima uvijek su bili protesti”, naveli su iz NOVA.

Referendum traže i Demokrate, Demos i SNP. U SDP-u i URI, međutim otpor članstvu vide i u DPS-u.

“u DPS-u puno je onih koji znaju da je ta odluka za njih ne nagrada nego kazna, dolazi vrijeme pune vladavine prava, vrijeme onoga što smo vidjeli u Sloveniji Hrvatskoj i drugdje u državama koje su postale članice”, kazao je Krivokapić

Abazović smatra da je ulazak Crne Gore u NATO “najtužnija vijest za DPS”.

“Zato što je izubijen posljednji adut sa kojim su oni manipulisali pred domaćom i međunarodnom javnošću. Ovo je definitivno uvod u velike promjene i veliko spremanje koje čeka Crnu Goru”

Tako će, od 81-og poslanika u crnogorskom parlamentu, prema sadašnjim najavama, 46 glasati za odluku o ulasku Crne Gore u NATO.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com