Grip jenjava u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Grip jenjava u Crnoj Gori

Tokom protekle sedmice u Crnoj Gori prijavljeno je 11 osoba sa simptomima nalik gripu, dok nije prijavljen nijedan smrtni slučaj što je, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, na sličnom nivou obolijevanja kao i prethodne sedmice, pišu Dnevne novine.

Tokom ove izvještajne sedmice Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan novi smrtni slučaj od gripa”, navodi se u saopšte nju i dodaje da je ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva, koji se mogu povezati sa laboratorijski dokazanom infekcijom virusa gripa, u ovoj sezoni nadzora u Crnoj Gori osam.Kod svih do sada registro vanih smrtnih slučajeva, ističu iz Instituta, radilo se o hroničnim bolesnicima koji ove sezone nisu bili vakcini sani protiv gripa.

“U ovoj nadzornoj sedmici laboratorijskim putem nije potvrđen nijedan novi slučaj gripa, dok je ukupno tokom ove sezone nadzora re gistrovan 141 laboratorijski potvrđen slučaj virusa gripa (140 tipa A i 1 tipa B)” naglašava se u saopštenju.

Iz Instituta ističu da je aktivnost gripa širom evropskog regiona nastavila da opada i u većini zemalja je niskog intenziteta.

“Karakteristika ove sezone je da je registrovan najraniji početak masovnog obolijevanja u posljednjih sedam godina. U sezoni dominira “sezonski” virus gripa tipa A (94 odsto svih pozitivnih uzoraka, a među njima je u 99 odsto slučajeva potvrđen podtip H3N2). U posljednje vrijeme registrovan je blagi porast aktivnost virusa gripa tipa B, koji je inače karakterističan za drugi dio sezone, ali je njegov udio u ukupnom broju nizak”, pojasnili su iz Instituta i naglasili da pridržavanje opštih i specifičnih mjera prevencije gripa predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja.

Bez obzira na trenutnu raširenost virusa u populaciji, dodaju, vakcina se može primiti bilo kada pri čemu je potrebno između dvije i tri sedmice da dođe do nastanka adekvatne zaštite. “Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su najvećem riziku od razvoja komplikacija i smrtnih ishoda od gripa. Opšte preventivne mjere su: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam”, ponovili su iz Instituta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com