Crna Gora već ima kancelarije u novoj zgradi NATO-a - Volim Podgoricu

Crna Gora već ima kancelarije u novoj zgradi NATO-a

Crna Gora, kao buduća članica NATO -a, već ima kancelarije u novom sjedištu Alijanse koje će biti predstavljeno 25. maja na NATO samitu u Briselu saznaje Pobjeda.

Izgradnja kompleksa ekoloških zgrada koštala je oko 750 miliona eura, a ukupan trošak novog objekta je, kako navodi NATO, oko 1,1 milijardi eura. Novo sjedište NATO-a biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije NATO-a za 21. vijek saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a.

Izgradnja novog NATO štaba, koje se nalazi preko puta sadašnjeg, u predgrađu Brisela, počela je u oktobru 2010.godine, a Sjevernoatlantski savez će se preseliti u novo sjedište tokom 2017.godine.

Saveznici

Saveznici su odlučili 1999.godine da je NATO-u potrebno namjensko sjedište koje će zamijeniti ono privremeno iz 1967.godine. Sadašnja zgrada je pretprana i zahtijeva stalno i skupo održavanje navodi NATO kao glavne razloge izgradnje novog sjedišta. Dodaju i da se od 1967.godine, broj NATO saveznika gotovo udvostručio, od 15 do 28 članica. Veliki broj partnerskih nacija je otvorio diplomatska predstavništva u NATO-u.

Kao rezultat toga, skoro jedna petina se nalazi u privremenim strukturama navode iz Alijanse i ističu da će nova zgrada omogućiti svim saveznicima da imaju potreban prostor, te da postoji i mogućnost za širenje ukoliko se ukaže potreba. U novoj zgradi je, kako objašnjavaju, smanjena potrošnja energije zahvaljujući korišćenju solarne energije i naprednom sistemu osvjetljenja.

Tehnologija

Nova zgrada omogućava da se smanji uticaj na životnu sredinu zahvaljujući recikliranim materijalima, zelenim krovovima, efikasnom upravljanju vodama, što predstavlja integraciju u koncept šireg urbanog planiranja. Dodaje se i da će biti smanjena potreba za putovanjima stranog osoblja zahvaljujući video telekonferencijama.

U sjedištu Alijanse je zaposleno ukupno 4.200 vojnog i civilnog osoblja. Projekat vrijedan više od milijardu finansirale su zemlje članice NATO-a.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com