Furtula: Namjerno sam tri puta prestupio na OI - Volim Podgoricu

Furtula: Namjerno sam tri puta prestupio na OI

Tog 12. avgusta prošle godine, Danijel Furtula je sa tri prestupa ostao bez plasmana u kvalifikacijama bacanja diska i mogućnosti da dođe do finala na Olimpijskim igrama u Riju.

Nikad lošiji nastup, ipak, predstavljao je samo početak agonije za najboljeg crnogorskog atletičara, koji već skoro sedam mjeseci ili 214 dana pokušava da zaliječi povredu leđa. Upravo zbog povrede, za koju je malo ko vjerovao da je razlog lošeg rezultata u Rio de Zaneiru, mladi Mojkovčanin propustio je i pripremni period i zimsku sezonu, pa je jasno da je 2017. za njega praktično otpisana.

“Svjesno sam ovu sezonu žrtvovao i neću se ove godine takmičiti. Možda samo na par takmičenja ako bude potrebe, ali najradije ne bih nikako, jer želim da ovo konačno prevaziđem bez nekog rizika i nekih novih povreda, kako bih naredne sezone normano nastavio. Ove godine nijesam prošao zimski period, koji je kod bacača jako bitan, tako da se ne može ni očekivati da budem spreman za takmičenja ove godine. Ali, možda je tako i bolje, kako bih od septembra krenuo sa pripremama za narednu sezonu.” – istakao je na početku razgovora za Arenu Danijel Furtula.

Karijera nije upitna

Problem sa leđima Danijela Furtulu muči već neko vrijeme. U Londonu je bio najmlađi crnogorski olimpijac, u Riju je sanjao finale, ali zbog povrede nije bio ni blizu nivoa koji je planirao.

“Tokom i nakon Olimpijskih igara shvatio sam da oporavak neće ići lako, jer povreda je na dosta nezgodnom mjestu, a taj lumbalni dio kičme dostaje osjetljivi samim tim to je veoma bolno. Tretman jako malo pomaže i dugo traje, da je povreda na nekom drugom dijelu tijela vjerovatno bi bilo znatno lakše ovako je spor proces, ali srećan sam što stvari idu na bolje. Pauza jeste velika, ali ako će ovo značiti izliječenje spreman da čitavu sezonu žrtvujem.” – objasnio je crnogorski bacač diska, koji je bio jasan da to ne znači da je karijera dovedena u pitanje.

“Sigurno ću nastaviti. Nije me ovo poremetilo, jer sve ovo je sastavni dio sporta. Sreća je što ovo nije pred olimpijska ili olimpijska godina, ali valjda su i maleri iza mene.”

Sanja povratak

Danijel Furtula nakon što je 2011. godine u Talinu na Evropskom prvenstvu za juniore osvojio srebro (63,54m), samo godinu kasnije na Evropskom kupu (do 23 godine) u Baru osvojio je zlato (60,24m).

Furtula je tokom 2013. osvojio čak tri zlata postao je šampion na Evropskom kupu (do 23 godine) 62,10, kao i na Igrama malim zemaljaEvrope (62,83m),gdje je bio zlatni i u kugli (18,43m).

Osvojene su i bronze na Mediteranskim igrama (61,4lm) i na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore (61,61m). Zbog toga je prije nastupa u Londonu Furtula bio jedan od naših najvećih bisera. Danas, ga mnogi gledaju sumnjičavo, a neki ga polako i zaboravljaju. Ali, vrijeme je pokazalo da priča o povredi nije bila alibi.

“Ako ništa makar se pokazalo da nijesam slagao. Iskreno, nezadovoljstvo kod određenih ljudi djeluje mi nelogično. Mi smo sportisti koji živimo od ovoga i nama je u interesu da budemo što manje povrijeđeni, bolesni i da se što aktivnije bavimo ovim čime se bavimo i nekad ne mogu da razumijem komentare ođređenog dijela sportske javnosti, koji kao da jedva čekaju da se tako nešto dogodi da bi kritikovali. Ali, svako ima pravo na svoje mišljenje. Znam da bih dao sve da sam mogao da budem potpuno spreman na Olimpijskim igrama. Već pola godine prije toga imao sam tu povredu, mučio sam se, nijesam želio da odustanem od cijelog projekta. Bio sam u bolovima non stop i kada sam bacao i prije i evo da đanas s tim se borim, jako mi j e žao što u Riju nijesam mogao da pružim maksimum.” – istakao je Furtula, koji za kraj u svom stilu poručio:

“Uvijek sam bio i ostao ambiciozan. Jedva čekam da se ova povreda sanira i da izađem na takmičenje, jer trening, želja i volja nikada nijesu bili problem.”

Medalja kao naučna fantastika

Stameni Mojkovčanin objasnio je da je enormna razlika između mlađih selekcija i seniorske konkurencije…

“Moramo biti svjesni da je mnogo lakše u mlađim kategorijama, odnosno u juniorskoj konkurenciji ili prvenstvima za mlađe seniore da takmičar napravi podvig i stigne do medalje, koje su naravno jako bitne, ali za seniore je to nešto potpuno drugačije. U seniorskoj kategoriji se vidi kako se radi, koliko se ulaže, a mi smo što se tiče ulaganja i mogućnosti za trening daleko iza svih i baš zbog toga kažem da je za nas u atletici, u seniorskoj konkurenciji, medalja naučna fantastika. U Crnoj Gori imaju dva čovjeka koji bacaju disk, a u Njemačkoj 2.000. Dakle, kod nas je dosta to amaterski, uz mnogo poteškoća. Potrebna je podrška, kako bi razmišljali kao velike zemlje, koje kroz svoje sisteme guraju sportiste naprijed. Imamo dosta talenata, sve to treba ispratiti na kvalitetan način, ali realno u ovom trenutku nemamo kapacitet da napravimo u atletici toliki iskorak da osvojimo medalju na velikom takmičenju. Nije slučajno Sandra Perković najbolja u disku ili Ivana Španović u dalju, to je rezultat višegodišnjeg stručnog, ozbiljnog, profesionalnog rada.” –  naglasio je Furtula.

Namjerno prestupio

Danijel Furtula prvi put nakon Olimpijskih igara govorio je o svom rezultatu, odnosno tri prestupa, zbog čega je tokom Igara bio na udaru javnosti.

“Namjerno sam napravio tri prestupa. Nijesam bio zadovoljan ni sobom, ni kako sam bacao, jednostavno u tom trenutku bilo je jako teško podnijeti taj poraz kad sam totalno nemoćan i zato sam prestupio tri puta. Nijesam želio da prihvatim da sam toliko trenutno loš. Prvi put ovo pričam o svemu tome, jer nijesam neko ko voli da se pravda, ali najbolje ja znam kroz šta sam prošao.” – iskren je Furtula.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com