PODGORICA: “Ne podnosim kolege koji kažu: ‘Ja sam uradio'” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Ne podnosim kolege koji kažu: ‘Ja sam uradio'”

Klinički centar ima potencijala da postane ustanova međunarodnog nivoa, a tome će doprinijeti profesionalnost crnogorskih ljekara i medicinskog osoblja, koji su po mom prvom utisku dobro pripremljeni za posao, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu italijanski kardiohirurg sa klinike “San Donato“ prof. dr Alesandro Đamberti.

On je juče sa timom iz Kliničkog uspješno operisao pacijentkinju sa kompleksnom urođenom srčanom manom koja se vremenom pogoršala i dovela do usporenog dotoka krvi ka srcu.

Đamberti će po potrebi i u narednom periodu dolaziti u Crnu Goru i, kako kaže, vjeruje da će saradnja biti uspješna, te da će zajedno ostvariti dobre rezultate. Za uspjeh je, ističe on, ključan timski rad.

“Ne podnosim kolege koji kada rade kažu: “Ja sam uradio“. Sami ne možete uraditi ništa, jer svi smo učesnici u jednom uspjehu ili neuspjehu. U operacionoj sali Centra za kardiohirurgiju nijesam bio sam nego sa još dva kardiohirurga, tri instrumentalke i anesteziologa, dva kardiologa. Znaći, ne mogu reći, ja sam to uradio, već mi”, poručio je dr Đamberti.

Govoreći o sporazumu o saradnji koji je potpisao sa Klinićkim centrom on je istakao daje kljućna razmjena ideja i iskustava. Posebno je, istiće dr Đamberti, važna praksa.

“Tačno je da danas putem interneta možete imati bilo koju informaciju u bilo kojem momentu. Međutim, ono što radite zajedno napraktićan naćin, to nikada ne možete shvatiti preko interneta. Slučaj pacijentkinje koju smo operisali vrlo je složen i rijedak i ako krenete da ga tražite po internetu, vjerovatno ga nećete naći. Zato ova operacija, koja je trajala nekoliko sati, vrijedi više nego dani provedeni na internetu ili dani čitanja medicinskih knjiga. Ovo je pravi put”, naglasio je dr Đamberti.

Ističe daje teorija uzaludna bez prakse i da se prava znanja stiču tek kroz praktičan rad, što je, kako je naglasio, i suština međunarodnih ugovora o saradnji.

Doktor je specijalizovan za operacije urođenih srčanih mana od novorođenčeta, pa do starih osoba.

Govoreći o tom oboljenju, dr Đamberti objašnjava da se simptomi mogu vrlo lako prepoznati još u ranom djetinjstvu.

“Prvi i očigledni simptom je cijanoza, kad dijete plače i postaje tamno u licu, zatim sporiji rast, brzo zamaranje, teško jede”, pojašnjava on.

Na pitanje jesu li sve srčane mane izlječive, te da li postoji mogućnost da neke spontano nestanu, dr Đamberti naglašava da one ne mogu samo tako nestati, već da se sve bolesti moraju liječiti.

“Ne možemo da čekamo da nam Bog ili neko drugi donese čudo. Ali opet ne mogu da kažem, da se čuda ne događaju. Ipak, mi treba da budemo spremni da liječimo, jer svrha medicine je da se pomogne ljudima”, kazao je dr Đamberti, naglasivši da roditeljima uvijek kaže da danas više od 95 odsto djece koja se rode sa srčanom manom mogu da budu liječena.

Stručnjak iz Italije nije pristalica prekida trudnoće nakon što se ustanovi problem sa plodom.

“Prilikom prenatalne dijagnostike vrlo često problemi se rješavaju prije rođenja djeteta, odnosno prekidom trudnoće. Međutim, to nije rješenje problema nego samo način da se nešto privede kraju, što je pogrešno”, smatra dr Đamberti.

U današnje vrijeme, kako kaže, više od 90 odsto intervencija je uspješno.

“Postoji period kada osoba mora da se rehabilituje, kada se na nju obraća posebna pažnja, ali za dva-tri mjeseca možemo da kažemo da je pacijent izliječen”, rekao je dr Đamberti.

Kod pacijenata koji su operisani kao djeca, zaključio je on, ako se ponovo počinju javljati smetnje, neophodno je obaviti novu hiruršku intervenciju.

Bolje živjeti sa emocijama nego bez njih

Srce žene i muškarca se ne razlikuju, objasnio je dr Alesandro Đamberti, ističući da su potpuno identična.

Kada su u pitanje emocije, on ističe da one mogu da prouzrokuju neki srčani problem.

“Ipak, emocije su dobre za nas. Bolje je imati više emocija, nego živjeti bez njih i tako imati tužan život”, kazao je dr Đamberti.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com