Ovo su poslovi za koje Njemci ne traže papire i dozvole - Volim Podgoricu

Ovo su poslovi za koje Njemci ne traže papire i dozvole

Većina kućnih pomoćnica u Njemačkoj radi na crno. Između 73 i 85 odsto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke.

To pokazuju rezultati studije Instituta za njemačku privredu (IW).

“Mnoge kućne pomoćnice ili vrtlari u Njemačkoj rade na crno. Samo 350.000 od 2,7 do tri miliona čistačica, bejbisiterki ili vrtlara, koliko se procjenjuje da ih ima u Njemačkoj, socijalno je osigurano”, piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za njemačku privredu (IW).

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno. Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

“Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu da urade ili da nekoga angažuju “ispod ruke””, kaže Enste.

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

“Građani kritikuju političare da premalo rade protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u sopstvenom domaćinstvu kućnim pomogačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti”.

Njemačka “atraktivna” za rad na crno 

Inače, obim rada na crno u Njemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. Na međunarodnoj listi Njemačka se nalazi u sredini. Međutim kada se uporedi s Sjedinjenim Američkim Državama ili Švajcarskom, onda je Njemačka očigledno dosta atraktivnija za rad na crno.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Dojče vele, HR

Stručnjaci iz Instituta za nemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može posmatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

“Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštedeli na plaćanju poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno”

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and already each time a comment is added I purchase four emails with the same comment. Will there be any way you may get rid of me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com